El Concurs

El Concurs de Teatre Vila de Mislata

El Concurs de Teatre Vila de Mislata

És un dels concursos més degans del Festivals de Teatre Amateurs en valencià de la Comunitat Valenciana.

EL TEATRE ÉS UNA FORMA D’ART UNIVERSAL QUE ENS CONNECTA A TRAVÉS DE LES EMOCIONS I DE LES HISTÒRIES QUE ES REPRESENTEN A L’ESCENARI

I aquest certamen, el Concurs de Teatre Vila de Mislata, s’ha convertit en una gran oportunitat per a tota la ciutadania. Una fórmula mitjançant la qual, cada divendres, acostem les arts escèniques al públic. Donem pas a una plataforma que ens permet apreciar el talent i la creativitat dels actors, actrius, directors i directores, guionistes i escenògrafs del nostre territori, equips que treballen àrduament per a presentar les seues obres en valencià, fent front a inconvenients diferents. No obstant això, el públic de Mislata seguirà cada edició aplaudint este motor de creativitat teatral.
La llengua és un tresor inavaluable que ens identifica, ens uneix i ens enriqueix com a societat. A través d’aquest concurs de companyies valencianes, podrem enfortir la nostra identitat cultural i preservar el nostre impuls permanent a la cultura. Continuarem amb el suport d’aquest programa com una oportunitat única de promoure i protegir senyes d’identitat, i alhora, donarem alé a les companyies no professionals, a les entitats i a les associacions que lluiten per tirar endavant una peça teatral amb pocs recursos.
És, per tant, un honor per a Mislata continuar sent amfitrions i promotors d’aquest certamen Vila de Mislata perquè, sense dubte, seguirà fomentant el creixement i el desenvolupament cultural de la nostra ciutat, educant en valors tan importants com la llibertat, com la capacitat d’interpretació i d’endinsar-nos en mons diferents; des d’altres èpoques i perspectives podrem accedir millor a un coneixement més lúcid de la nostra realitat, de la nostra societat.
Gràcies a totes les companyies que feu possible aquesta 41 edició del nostre concurs. Mirant cap arrere, podrem adonar-nos de la importància d’aquesta proposta per a donar força als nostres elencs, a totes les persones apassionades pel verí del teatre, que hui tenen més oportunitats i gràcies a la iniciativa de Mislata han pogut recórrer més sales teatrals per estendre el seu art.

CARLOS FERNÁNDEZ BIELSA

Alcalde de Mislata

NOVAMENT NOU GRUPS DE TEATRE NO PROFESSIONAL PROVINENTS D’ARREU DE LA COMUNITAT VALENCIANA S’APLEGUEN A MISLATA PER CONFRONTAR AMB TOTS I TOTES NOSALTRES AQUELLES PROPOSTES ESCÈNIQUES QUE LLIUREMENT HAN TRIAT, CREAT O ADAPTAT

«No hi ha barrera, pany ni forrellat que pugues imposar a la llibertat de la meua ment», va dir Virginia Woolf, una de les figures més rellevants del feminisme internacional i alhora una de les veus més destacades del modernisme avantguardista amb les seues narracions, assaigs i també obres de teatre que a hores d’ara continua sent proscrita i temuda per alguns. Qui tem Virgínia Woolf tem el fet teatral. El teatre és màgia, diversió, joia, plany, reivindicació i reflexió i cadascun dels col·lectius seleccionats ha optat lliurement per aquell aspecte que ha considerat més oportú a l’hora d’embarcar-se en un projecte col·lectiu i de defendre una proposta comuna capaç d’unir, motivar i apassionar uns intèrprets, directors i tècnics, que es lliuren a la pràctica de l’art dramàtic de forma diletant des de la base, perquè per a tots ells i elles el teatre és un estímul que els aporta vida, capacitat d’enteniment i possibilitat de créixer.
Per això i per reconèixer i visibilitzar el quefer desenvolupat pels artistes no professionals a casa nostra, Mislata ve apostant des de fa quatre dècades pel Concurs de Teatre “Vila de Mislata”, una iniciativa que ha assolit el reconeixement de les institucions, la crítica teatral, les federacions autonòmiques i nacionals de teatre amateur, els i les professionals de l’escena valenciana i , recentment, també de les empreses nostrades de teatre i circ. Distincions que ha assolit per la seua constància, per haver sigut un reclam per al món de les arts escèniques no professionals, a les verdes i a les madures, en temps de major i menor llibertat d’expressió i creativa i per haver apostat sempre pel valencià, com a idioma vehicular, a fi de preservar la llengua materna i, per tant, els senyals identitaris dels mislaters i de les mislateres des de la tolerància i el respecte a l’actual diversitat cultural del municipi.
Els grups de teatre amateur arriben on altres companyies alternatives no ho fan, generen públic, treballen per i per a les arts escèniques i les apropen a la ciutadania, tot i constituint el seu treball un dels primers graons de la cultura, però, a més, constitueixen elements vertebradors del territori i amb les seues propostes ens permeten conèixer millor els temps que corren i construir un futur, en lloc d’esperar indolentment a que arribe. Benvinguts siguen, doncs, a Mislata! Com benvingut siga també eixe públic incondicional que, amb la seua presència, confia, dona sentit i revalida les seues propostes.

JOSEFA LUJÁN MARTÍNEZ

Regidora de Cultura

DES DEL 1984, EL FESTIVAL S’HA ENCARREGAT D’ACOMPLIR ELS SEGÜENTS OBJECTIUS

  • Promocionar i fomentar el teatre no professional d’abast autonòmic, tot i oferint-li uns canals per a la confrontació i la difusió de les propostes escèniques, amb un públic exigent en matèria de teatre i un jurat competent integrat per professionals de l’escena valenciana.
  • Mostrar en la seua diversitat el millor teatre en valencià que es practica a les universitat, a les escoles municipals de teatre, als centres de formació actoral, a les associacions de caire lúdic i festiu i en aquelles companyies que desitgen forjar-se un camí fora dels circuits professionals i comercials de teatre.
  • Contribuir a la forja d’una identitat cultural de Mislata que la signifique i la diferencie tant de la resta de les comarques de l’Horta com de l’excés de programació cultural i escènica de la ciutat de València.
  • Defensar i promoure el valencià com a vehicle d’expressió artística i llengua vehicular de cultura.
  • Contribuir a la formació de l’espectador teatral i generar nous públics.

També és objecte d’aquest certamen que es convoca a raó d’un per any i modalitat

  • Ampliar les oportunitats dels grups de teatre no professionals de la Comunitat Valenciana en actiu.
  • Oferir la sala de teatre del Centre Cultural “Carmen Alborch” com a espai d’exhibició de les propostes escèniques seleccionades.
  • Promoure la difusió del teatre no professional mitjançant un programa general que recull la programació de cada convocatòria, tot afavorint la difusió dels espectacles programats.
  • Complementar la programació del certamen mitjançant l’organització d’una activitat complementària de caràcter cultural per edició relacionada amb l’objecte de la convocatòria.
  • Oferir un espai de participació, intercanvi i exhibició de representacions de teatre no professional que mostren de forma àmplia i diversa les diferents maneres de fer i entendre el teatre actual que es practica a la Comunitat Valenciana en tots els seus gèneres i tendències.
  • Ser una porta d’accés cap a la professionalització d’alguns col·lectius o artistes.
  • Fer un treball decisiu en el camp social, cultural i artístic.
  • Vetllar pel manteniment i difusió de l’activitat teatral.
  • Facilitar la revisió dels clàssics, assistir a la representació d’obres d’autoria contemporània o fins i tot, experimentar amb noves dramatúrgies, a fi de mostrar de forma àmplia i diversa les diferents maneres de fer i entendre el teatre.
  • Contribuir al coneixement del nostre teatre de base i dignificar-ne el concepte.