El Concurs

El Concurs de Teatre Vila de Mislata

El Concurs de Teatre Vila de Mislata

És un dels concursos més degans del Festivals de Teatre Amateurs en valencià de la Comunitat Valenciana.

DEFENDRE EL TEATRE, DEFENDRE LA LLIBERTAT

Vivim un dels moments més complicats per a la cultura. En plena pandèmia, les arts escèniques s’han vist perjudicades greument; les sales han hagut de tancar, els telons van silenciar el treball de les productores, dels col·lectius que es pugen a l’escenari, dels actors i actrius que diàriament treballen —moltes vegades sense molts recursos—, en la creació teatral. Les butaques d’espectadors i espectadores van quedar buides donant pas a una situació insòlita.

Hem de treballar conjuntament entre institucions per pal·liar els efectes que tindrà la manca de produccions teatrals durant esta època tan incerta. Per això, sense cap dubte, el nostre Concurs de Teatre Vila de Mislata havia de donar-hi resposta, adaptar-se a la nova normalitat i donar un pas Avant per a recordar que Mislata continuarà defensant la cultura, amb seguretat i prevenció.

Mislata és referent de teatre no professional, en valencià, i amb la millor inventiva; que ens ha dut a recórrer 38 edicions d’un certamen que premia les millors iniciatives, les millors produccions. Interpretacions que moltes vegades són l’inici d’una llarga carrera teatral. Mislata és hui un altaveu d’arts escèniques de primer nivell, i hem de continuar confiant a la cultura i al teatre la seua capacitat per construir una societat més respectuosa, plural i lliure.

CARLOS FERNÁNDEZ BIELSA

Alcalde de Mislata

“EL VILA” TAMBÉ EN ELS MOMENTS DIFÍCILS

Són temps estranys. Els creadors i les creadores d’este país estan vivint en una completa incertesa, i ara més que mai, des de les institucions publiques hem de fer un esforç per a fer de la cultura un bé de primera necessitat. Des de l’Ajuntament de Mislata s’ha treballat fort per a que esta tardor, i ja van 38 anys, no fallara el Concurs de Teatre Vila de Mislata.

I ací el tenim. La programació d’esta edició ve marcada per primera vegada per una gran majoria d’obres de creació pròpia. Així, de les nou representacions programades, sis són de nova autoria o de creació col·lectiva. A més, quatre de les nou representacions d’esta edició seran estrenes absolutes en valencià.

Durant aquesta edició, també volem fer visible la nostra aposta per continuar fent del Vila de Mislata un aparador de futurs professionals de les arts escèniques valencianes, així, enguany, comptarem com a jurat amb actrius, dramaturgues, productors que un dia es van iniciar en l’art teatral en les taules de Mislata i que ara són reconeguts professionals de l’escena valenciana. Donades les circumstàncies de crisi sanitària que estem vivint, des de l’Ajuntament de Mislata hem posat tots els mitjans necessaris per a fer de l’assistència al certamen una activitat segura, tant per al públic com per a les companyies participants.

Des del Concurs de Teatre en valencià degà a la Comunitat Valenciana, anem a seguir enfortint l’acció de la cultura i la importància de la promoció de les arts escèniques com a motor de canvi social.

Gaudiu “el Vila”!

JOSEFA LUJÁN MARTÍNEZ

Regidora de Cultura

DES DEL 1984, EL FESTIVAL S’HA ENCARREGAT D’ACOMPLIR ELS SEGÜENTS OBJECTIUS

 • Promocionar i fomentar el teatre no professional d’abast autonòmic, tot i oferint-li uns canals per a la confrontació i la difusió de les propostes escèniques, amb un públic exigent en matèria de teatre i un jurat competent integrat per professionals de l’escena valenciana.
 • Mostrar en la seua diversitat el millor teatre en valencià que es practica a les universitat, a les escoles municipals de teatre, als centres de formació actoral, a les associacions de caire lúdic i festiu i en aquelles companyies que desitgen forjar-se un camí fora dels circuits professionals i comercials de teatre.
 • Contribuir a la forja d’una identitat cultural de Mislata que la signifique i la diferencie tant de la resta de les comarques de l’Horta com de l’excés de programació cultural i escènica de la ciutat de València.
 • Defensar i promoure el valencià com a vehicle d’expressió artística i llengua vehicular de cultura.
 • Contribuir a la formació de l’espectador teatral i generar nous públics.

També és objecte d’aquest certamen que es convoca a raó d’un per any i modalitat

 • Ampliar les oportunitats dels grups de teatre no professionals de la Comunitat Valenciana en actiu.
 • Oferir la sala de teatre del Centre Cultural “Carmen Alborch” com a espai d’exhibició de les propostes escèniques seleccionades.
 • Promoure la difusió del teatre no professional mitjançant un programa general que recull la programació de cada convocatòria, tot afavorint la difusió dels espectacles programats.
 • Complementar la programació del certamen mitjançant l’organització d’una activitat complementària de caràcter cultural per edició relacionada amb l’objecte de la convocatòria.
 • Oferir un espai de participació, intercanvi i exhibició de representacions de teatre no professional que mostren de forma àmplia i diversa les diferents maneres de fer i entendre el teatre actual que es practica a la Comunitat Valenciana en tots els seus gèneres i tendències.
 • Ser una porta d’accés cap a la professionalització d’alguns col·lectius o artistes.
 • Fer un treball decisiu en el camp social, cultural i artístic.
 • Vetllar pel manteniment i difusió de l’activitat teatral.
 • Facilitar la revisió dels clàssics, assistir a la representació d’obres d’autoria contemporània o fins i tot, experimentar amb noves dramatúrgies, a fi de mostrar de forma àmplia i diversa les diferents maneres de fer i entendre el teatre.
 • Contribuir al coneixement del nostre teatre de base i dignificar-ne el concepte.