III Edició / MODALITAT OBRA DE LLARGA DURADA / ¡Cristo del pòble! / CENTRE ARTÍSTIC I MUSICAL DE MONTCADA

DRAMA

OBRA DE LLARGA DURADA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle; millor actor: MIQUEL MARÍ ; millor actriu: PEPA LLUESMA LEACHE; millor direcció: MIGUEL IBÁÑEZ PALANCA i millor ambientació.

FITXA TÈCNICA

TEATRE POPULAR VALENCIÀ. DRAMA > 90’. Intèrprets: MANUEL LLORENA ZAMORANO (Pepe); VICENT CHIRALT FERRER (Rosco); JOSEP M. CASANY LLUESMA (Vicentet); MANUEL JUAN GUINART (Alcalde); MIQUEL MARÍ (Retor); Ma ÀNGELS BARGUES JUAN (Amparito); PEPA LLUESMA LEACHE (Toniqueta). Balladors i balladores: MARIBEL CASANY LLUESMA, PACO BARGUES, JAUME DOMÉNECH, ELVIRA HURTADO. Música: JOSÉ SANCHIS (piano); LLUÍS ALBERT (guitarra); MIGUEL ÁNGEL LERME (llaüt). Autor: JESÚS MORANTE I BORRÀS. Direcció: MIQUEL IBÁÑEZ PALANCA.

EL GRUP

Nascut al si del Centre Artístic i Musical de Montcada, el grup conrea fonamentalment un repertori de teatre popular valencià bastit fonamentalment de sainets i altres peces dramàtiques. A començaments dels anys vuitanta es troba integrat per components de diverses generacions: d’una banda homes i dones experimentats en la pràctica escènica des de temps de postguerra i d’altra joves intèrprets, alguns dels quals, amb l’experiència assolida en el grup, es formaran com a actors i convertiran la seua vocació en professió. És el cas dels germans Manuel i Maribel Casany o de Pepa Lluesma. És precisament el període de simbiosi intergeneracional al si de la formació el que marca l’etapa d’embranzida del col·lectiu a Mislata. El grup, però, es dissol el 1987 arran de la fundació del Centre Municipal de Teatre de Montcada, una escola municipal inicialment dirigida també per Casany i dedicada tant a la formació com a la producció d’espectacle que agombolarà una part considerable del jovent del grup de teatre del Musical. La presència del Centre Artístic i Musical és constant en el Concurs entre 1982 i 1985, anys en què, donades les peculiaritats del certamen, esdevé un dels més premiats tant en la categoria única, com en la modalitat d’obra de llarga durada amb el seu repertori de peces de teatre popular valencià, com: Y diuen que el peix es car? Encara viu! o Crònica d’un desesper. Per la seua part, el Centre Municipal de Teatre de la localitat, amb un repertori completament distint (Molière, Lev Tolstoj, Tom Stoppard, Manuel Molins) i una concepció d’interpretar i de posar en escena radicalment diferent estarà també present en les edicions del Vila del 1988, 1989, 1991, 1992 i 1993, coincidint amb l’eclosió al certamen d’altres escoles municipals de teatre. Igualment el 2002 el concurs de Mislata va incloure en la programació una proposta escènica de L’Excèntric-Teatre, grup independent constituït l’any 2000 per ex- alumnes del centre de formació actoral.

L’OBRA

¡Cristo del pòble! és un dels textos més importants de la dramatúrgia popular valenciana dins de l’àmbit del teatre social i, sens dubte, l’obra més interessant de Jesús Morante i Borràs. Els temps que es vivien en la II República demanaven nous temes en els escenaris valencians i, en la seua estrena el 1934, es va anunciar com una comèdia i drama d'avantguarda de caràcter social. L'obra representa un intent de dur a escena un tema d'actualitat en un entorn rural, però allunyat del costumisme complaent i retòric al qual el teatre valencià tenia el públic acostumat en els anys 30. Assistim a un melodrama d’una calculada ambigüitat que li va assegurar l'èxit a l’obra també durant la guerra civil i la postguerra, en ser programada el 1943 a la Plaça de Bous de València, en un clar exemple de reversibilitat ideològica. Amb tot, arribat l’any 1984, el text, descontextualitzat de les circumstàncies i de l’època en què va ser concebut, independentment de l’efectivitat de la seua posada en escena, resultava obsolet davant altres propostes de teatre coetani com les de Fernando Fernan Gómez o Leonard Gershe, que per primera vegada concorrien en el Concurs.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Les bicicletes són per a l’estiu: Na Jordana-Teatre, València (l’Horta) [2n premi millor espectacle]; La mala llei: Grup de Teatre “El Sifonet” (Falla Actor Mora-Av. Constitució), València (l’Horta); El tio Estraperlo: Grup de teatre Talia, Castelló de la Ribera (la Ribera Alta): Les mariposes són lliures: Falla Ripalda-Soguers, València (l’Horta).

CRÈDITS

COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN. ORGANITZACIÓ I JURAT: FALLA CREU I MISLATA. PATROCINI: AJUNTAMENT DE MISLATA.

Category
Drama

Drama
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:

GUANYADOR/A: MIGUEL IBÁÑEZ PALANCA, Cristo del poble! C. Artístic i Musical de Montcada (l’Horta Nord)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADOR/A: PEPA LLUESMA LEACHE, Cristo del poble! Centre Artístic i Musical de Montcada (l’Horta Nord)

MILLOR ACTOR:

GUANYADOR/A: MIQUEL MARÍ, Cristo del poble! C. Artístic i Musical de Montcada (l’Horta Nord)