II Edició / Un cambi d’habitació / GRUP DE TEATRE TALIA, CASTELLÓ DE LA RIBERA

SAINET

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle; millor actor: JOSEP GIMENO i millor ambientació (ex-aequo).

FITXA TÈCNICA

TEATRE POPULAR VALENCIÀ. SAINET < 60’

EL GRUP

El grup es va constituir al si del Quadre Artístic Musical, de Vilanova de Castelló, fundat en les darreries del 1945 com a formació amb seu a la Societat Musical Lira Castellonenca, tot i integrant des del 1970 al seu si intèrprets veterans i noves incorporacions. Depenent del tarannà dels seus directors o directores (pel general intèrprets del propi col·lectiu que assolien temporalment la direcció d’escena, com: Fidel Moreno, Pepe Grau, Pepi Bono o Francesc Torregrosa) el grup va travessar diverses etapes, tot i alternant en el seu repertori peces en castellà d’Alejandro Casona, Alfonso Paso, Enrique Bariego o Navarro & Torrado amb sainets valencians a l’engrós. Va ser esta vessant sainetesca la que major èxit li va reportar al Vila de Mislata, certamen en el qual va participar ininterrompudament entre 1982 i 1986. La seua darrera incursió en el Concurs va ser el 1990. Amb ella el grup va fer palesa l’evolució del seu repertori des del sainet valencià a la comèdia universal (L’home, la béstia i la virtut). Al si de la formació es constituí també un quadre infantil. El grup va ser promotor del Concurs de Teatre de Vilanova de Castelló.

L’OBRA

És un joguet còmic bilingüe en un acte i en prosa. Un sainet popular d’embolic i equívocs amb escenes ràpides i contínues entrades i eixides, escrita pel comediògraf valencià Antoni Virosque Samper el 1916. L’acció se situa en una habitació en la qual participen una parella de novençans, un metge i un bon home.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Grup de teatre l’Altet de l’Aire, Agullent (la Vall d’Albaida); Falla Pintor Stolz-Burgos, València (l’Horta); Encara viu!: Grup de teatre del Centre Artístic i Musical de Montcada (l’Horta Nord) [3r premi millor espectacle i millor direcció: MIGUEL IBÁÑEZ PALANCA]; Falla Saineter Arniches-Arquitecte Alfaro, València (l’Horta); El Teatret, Alaquàs (l’Horta Oest); Falla Pl. Eduard Marquina, Mislata (l’Horta Oest); El Sifonet (Falla Actor Mora-Av. Constitució), València (l’Horta); Sal de la figuera: Falla Pelaio-Matemàtic Marçal, València (l’Horta) [2n premi millor espectacle i millor actriu: JOSEFINA HERNÀNDEZ]; Nelo Bacora: Falla Pare Santonja-Cardenal Benlloch, Mislata (l’Horta Oest) [millor ambientació (ex-aequo)]; Grup Els Millors (Falla Av. La Plata), València (l’Horta).

CRÈDITS

COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN. ORGANITZACIÓ I JURAT: FALLA CREU I MISLATA. PATROCINI: AJUNTAMENT DE MISLATA.

Category
Sainet

Sainet
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:

GUANYADOR/A: MIGUEL IBÁÑEZ PALANCA, Encara viu? G. Teatre del Centre Artístic Musical de Montcada (l’Horta Nord)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADOR/A: JOSEFINA HERNÀNDEZ SÁNCHEZ, La sal de la figuera, Falla Pelayo-Matemàtic Marçal, València (l’Horta)

MILLOR ACTOR:

GUANYADOR/A: JOSEP GIMENO, Un canvi d’habitació, G. Teatre Talia,  Castelló de la Ribera (Ribera Alta)