I Edició / I diuen que el peix es car? / GRUP DE TEATRE DEL CENTRE ARTÍSTIC I MUSICAL DE MONTCADA

DRAMA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle; millor actriu: Ma. ÀNGELS BARGUES i millor direcció (ex-aequo): MIGUEL IBÁÑEZ PALANCA.

FITXA TÈCNICA

TEATRE POPULAR VALENCIÀ. DRAMA < 60’.

EL GRUP

Nascut al si del Centre Artístic i Musical de Montcada, el grup conrea fonamentalment un repertori de teatre popular valencià bastit fonamentalment de sainets i altres peces dramàtiques. A començaments dels anys vuitanta i sota la direcció de Miguel Ibáñez Palanca es troba integrat per components de diverses generacions: d’una banda homes i dones experimentats en la pràctica escènica des de temps de postguerra i d’altra joves intèrprets, alguns dels quals, amb l’experiència assolida en el grup, es formaran com a actors i convertiran la seua vocació en professió. És el cas dels germans Manuel i Maribel Casany o de Pepa Lluesma. És precisament el període de simbiosi intergeneracional al si de la formació el que marca l’etapa d’embranzida del col·lectiu a Mislata. El grup, però, es dissol el 1987 arran de la fundació del Centre Municipal de Teatre de Montcada, una escola municipal inicialment dirigida també per Casany i dedicada tant a la formació com a la producció d’espectacles que agombolarà una part considerable del jovent del grup de teatre del Musical. La presència del Centre Artístic i Musical és constant en el Concurs entre 1982 i 1985, anys en què, donades les peculiaritats del certamen, esdevé un dels més premiats amb el seu repertori de peces de teatre popular valencià, com: Encara viu!, ¡Cristo del pòble! o Crònica d’un desesper.

L’OBRA

L’obra és un drama mariner en vers i en prosa escrit el 1926 pel comediògraf Vicent Montesinos Palomares. Està inspirada tant en la pintura homònima de J. Sorolla, com en la novel·la de Blasco Ibáñez Flor de Mayo, que transcorre a les platges del barri del Cabanyal a València. En un dels passatges del relat, mor a la mar un pescador i la seua tia exclama: «¡Que viniesen allí todas las zorras que regateaban al comprar en la pescadería! ¿Aún les parecía caro el pescado? ¡Á duro debía costar la libra...!»

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

La forastera: Falla Eduard Marquina, Mislata (l’Horta Oest); L’escaleta del dimoni: Falla Portal de Valldigna, València; Les pastes de Doloretes: Falla Pare Santonja-Cardenal Benlloch, Mislata (l’Horta Oest); Colombaire de profit: Falla Antonio Mollé-Av. Gregori Gea, Mislata (l’Horta Oest); La salvasió de la casa: Falla Alacant-Quart de Poblet, València; La clavellinera del barrio: Falla Saineter Arniches-Arquitecte Vives, València (l’Horta) [2n premi millor espectacle, millor ambientació, millor actor i millor direcció (ex-aequo): MANUEL LLOPIS MORENO]; Els envenenats Societat Musical l’Artesana, Catarroja (l’Horta Sud); El debut de Col y Flor, Falla Ripalda-Soguers, València (l’Horta); La Menga Grup de teatre Talia, Vilanova de Castelló (la Ribera Alta) [3r premi millor espectacle].

CRÈDITS

COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN. ORGANITZACIÓ I JURAT: FALLA CREU I MISLATA. PATROCINI: AJUNTAMENT DE MISLATA.

Category
Drama

Drama
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:

GUANYADORS:

MIGUEL IBÁÑEZ PALANCA, I diuen que el peix és car?, G. Teatre del Centre Artístic Musical de Montcada (l’Horta Nord)
MANUEL LLOPIS MORENO, La clavellinera del barri, Falla Saineter Arniches -Arquitecte Vives. València (l’Horta)

MILLOR ACTRIU:

GUANYADOR/A: Ma. ÀNGELS BARGUES, I diuen que el peix és car? Centre Artístic i Musical de Montcada (l’Horta Nord)

MILLOR ACTOR:

GUANYADOR/A: MANUEL LLOPIS MORENO, La clavellinera del barri, Falla Saineter Arniches-Arquitecte Vives. València (l’Horta)