VI Edició / MODALITAT OBRA DE CURTA DURADA / Déu / NA JORDANA-TEATRE, VALÈNCIA

COMÈDIA

OBRA DE CURTA DURADA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle; millor ambientació i millor direcció (JOSEP ALARTE).

FITXA TÈCNICA

COMÈDIA < 60’ Intèrprets: XIMO APARISI (Diabetes); VICENT BORREGO (Hepatitis); PERE BORREGO (Triquinosis); CÈSAR BARONA (Colitis); PAQUI OLBA (Doris Levine); CARME BORREGO (Blanche Dubois); JULIÀ M. PASTOR (Lorenzo Miller); VICTÒRIA FERNÀNDEZ (la dona del ganivet al pit); JOSEP BORREGO (Rei Edip), JOSEP LLUCH (Guàrdia); EMPAR BAYARRI (Jennie Parkes); NUNCI PÉREZ (Wendy Parkes); JOSEP MELÉNDEZ (Woody); DOLORS CLIMENT (Ama); GONÇAL ROCA (Home); TERESA ORTIZ (Dona); ROBERT CHAPA (Metge). A Chorus Line: EVA ATIENZA, Ma. JESÚS ALCAIDE, MARISA PÉREZ, MATILDE GAY, EMPAR PASTOR, CONCEPCIÓ MOR I MARIAN MELÉNDEZ. Figuració: RAMON J. LLORENS, ANDREU CASES, JOAN BARTUAL, RICARD SALVADOR, RICARD E. FERNÀNDEZ, JOAN A. RICO, PALOMA MÁÑEZ, MARILÓ CASES, PILAR SEGARRA. Escenografia: HERNAN MIR; So: ERNEST GANAU. Autor: WOODY ALLEN. Adjunt de direcció: PERE BORREGO. Direcció: JOSEP ALARTE.

EL GRUP

El grup de teatre de Na Jordana es constitueix el 1951 alhora que ho fa la comissió fallera de la qual depén, que aviat excel·leix en l’àmbit de la representació d’apropòsits fallers o peces teatrals escrites expressament per comediògrafs populars i concebudes a manera d’operetes o de revistes musicals valencianes amb un fil conductor festívol. Pel 1977 el col·lectiu, renovat i en col·laboració amb l’autor, intèrpret i director Josep Alarte (format en declamació al Conservatori de València, membre del TEU i coordinador durant els anys cinquanta del Teatre Estudi de Lo Rat Penat) fa trontollar tant l’estructura com la dramatúrgia o les formes de representació pròpies del subgènere, tot i adaptant-les als nous corrents i tendències del teatre contemporani, destacant per la representació de textos ben crítics amb la pròpia festa o amb la idiosincràsia del poble valencià. Només en el breu parèntesi comprés entre 1983 i 1992 el grup alterna la representació d’apropòsits de “nova planta”, amb la d’obres escrites per autors contemporanis com Fernando Fernan Gómez, Bertolt Brecht, Guilherme Figueiredo, Woody Allen o representants de la nova dramatúrgia valenciana (Carles Alberola i Pasqual Alapont), tot i contribuint a bescanviar els tics i el repertori més característic de l’obsolet teatre de les Falles i també del Concurs de Teatre “Vila de Mislata.

L’OBRA

“Absurd? Què és absurd? Podia haver sigut també el títol d’aquesta obra, curta, profunda i desbaratada alhora. Van i venen per l’escenari l’egolatria, el sexe, els negocis, les malapteses, els crims i l’eterna pregunta: Hi ha Déu? Una resposta és ben clara: quan Déu és “machina” tot se’n va a fer punyetes. Si l’obra dels humans ha de ser resolta perla tecnologia, ningú no trobarà l’autèntic missatge i s’aclamarà al seu representant o se n’esmunyirà, tal com en l’obra fan el Cor i les Parques. Altres inquietuds s’aboquen en esta peça. Woody Allen se’n riu - i ben fort- dels grans muntatges i superproduccions, de les complexes tramoies i aparells escènics. La primera edició que coneixem de Déu (una comèdia) és del 1972 i l’autor ja es mostra addicte al teatre de text, qüestionant el teatre espectacular, canvi que a les nostres terres s’opera entre 1985-1986... i afirma alhora que el teatre ha de divertir. És per això que el públic és actor/actriu també? Que entrem i eixim- segons les nostres reaccions- en esta obra de Déu? Ens plau això? Escolteu com cap al final de la representació el públic/actriu “pot tenir un orgasme definitivament”. No és una afirmació oportunista, en tot cas és un absurd. Absurd? Què és absurd? Una cinta contínua sense cap ni cua? Què és realment la realitat? – havia preguntat inicialment un dels personatges- Quelcom sense principi, ni centre, ni... Vivim o actuem?

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Llei de vida: Grup “Els Veterans”, Meliana (l’Horta Nord) [3r premi (ex-aequo) millor espectacle]; De sagristà a torero: Grup de Teatre Santa Cecília, Cullera (la Ribera Baixa); Tu, el silenci i jo: Grup “Alborada”, Benigànim (la Vall d’Albaida) [millor actor: MIQUEL VIDAL]; De la meua sang: Falla Marqués de Montortal-José Esteve, València (l’Horta); La barca vella: Grup “Tramoia”, Almussafes (la Ribera Baixa); L’hostal del llorer: Jesús-Teatre, Falla Pl. Jesús, València (l’Horta)[3r premi (ex-aequo) millor espectacle]. Arròs en fesols i naps: Falla Pl. Moreria, Mislata (l’Horta Oest).

CRÈDITS

JURAT: EMPAR FERRER (actriu); Ma. JOSÉ MUÑOZ-PEIRATS (periodista i relacions públiques); ALFRED PICÓ (actor); LLUÍS R. VALERO (filòleg) i JOSEP M. SABATER. COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN.

Category
Comèdia

Comèdia
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: JOSEP ALARTE, Déu, Na Jordana-Teatre  València (l’Horta)

MILLOR ACTRIU:

DESERT

MILLOR ACTOR:

GUANYADOR/A: MIQUEL VIDAL, Tu, el silenci i jo, Grup Alborada. Benigànim (la Vall d’Albaida)