VII Edició / MODALITAT OBRA DE LLARGA DURADA / El tricicle / LA COLLA-TEATRE, L’ALCÚDIA

COMÈDIA

OBRA DE LLARGA DURADA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle; premi “Maties Ruiz” i millor direcció (CARLES ALBEROLA).

FITXA TÈCNICA

COMÈDIA <90’ Intèrprets: JESÚS EMILI HERNÁNDEZ, F. PAULÍ ALAPONT, JORDI NAVARRO, ELISABETH MASIÀ, XIMO BRIA, JOSEP A. BENAVENT. Autoria: FERNANDO ARRABAL. Escenografia: ENRIC SOLBES. Vestuari: M. GRACIA BONDIA ALBEROLA. Autor: FERNANDO ARRABAL. Direcció: CARLES ALBEROLA.

EL GRUP

A l’estiu de 1975 es va fundar aquest grup ja degà dins l’àmbit del teatre amateur, que es va fer conéixer amb la representació d’obres de dramaturgs del nostre àmbit lingüístic com ara Jordi Teixidor, Jordi Bordàs, Josep Maria Benet i Jornet o Pere Calders. Amb El tricicle, de Fernando Arrabal, representació guardonada amb el premi “Ciutat d’Algemesí” el 1987, la formació, inicialment dirigida per Toni Benavent, abordava de la mà de Carles Alberola per primera vegada la traducció, producció i posada en escena d’un text no escrit originàriament en valencià. El grup, en actiu almenys fins al 1993, va participar també en la IX i la XIII edició del Vila de Mislata amb la representació de L’autèntic amic, de Carlo Goldoni i amb l’estrena d’ Això era i no era, peça teatral ambientada a la Biblioteca de Mislata i amb text i direcció de Pasqual Alapont. La formació també ha produït i representat diversos espectacles de teatre de carrer com Pintura d’honor o muntatges de creació col·lectiva, com ara: Tombatossals en la Cort del rei Barbut; Alatac o Angagua. El director de l’espectacle, Carles Alberola, havia madurat com a actor en espectacles per a companyies com Pluja-Teatre, el Centre Dramàtic de la Generalitat Valenciana, Ventall-Teatre, l’Institut Shakespeare, la Sala Escalante o l’Horta-Teatre i el seu productor, Toni Benavent, també amb bagatge com a intèrpret, director o escenògraf dins de l’àmbit del teatre amateur, es trobava iniciant la seua trajectòria professional en la gestió de Moma-Teatre i la producció i distribució d’espectacles. De la unió entre tots dos es va fundar Albena-Teatre, que va estrenar la seua primera producció (Currículum) amb motiu de l’acte de cloenda del Concurs de Teatre Vila de Mislata del 1994.

L’OBRA

El tricicle és una de les primeres obres que escriu Fernando Arrabal a principis dels anys 50 i pertany al denominat “primer teatre ingenu” dins de la seua extensa producció dramàtica. En aquesta peça, l'autor juga amb el llenguatge per denunciar l'absurd de la supervivència humana. Es compon de personatges marginals que aspiren a pertànyer a un sistema, els mecanismes de funcionament del qual no comprenen. L'obra transita entre la innocència, la ironia, l'humor i la mort. La posada en escena del text per la Colla proposava una mirada a aquest submón com a reflex de qualsevol altre.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Plautus Mix: La Tarumba-Teatre, Alzira (la Ribera Alta) [2n premi i millor ambientació]; Ací no paga ni Déu: Teatre Lliure de Paiporta (l’Horta Sud); El metge a garrotades: Centre de Teatre Municipal de Montcada (l’Horta Nord); L’illa del tresor: Escola Municipal de Teatre de Silla (l’Horta Sud) [3r premi millor espectacle i millor actor: BENJA DOMÉNECH]; Els amors del rei: La Boira-Teatre, València (l’Horta); Suc de llima: L’Antiga-Teatre, Falla Monestir de Poblet- Aparicio Albiñana, València (l’Horta) [Premi millor actriu: PILAR CEBRIAN] ; Barracó 62: Teatre Tretze, Falla Actor Mora-Av. Constitució, València (l’Horta); La carassa de la por : Grup de Teatre “Noves arrels”, Xirivella (l’Horta Oest); Per davant i per darrere: L’Andana, Paiporta (l’Horta Sud) [Accèssit millor espectacle]; Tres jocs de claus: Teare Q, Falla Quart-Extramurs, València (l’Horta).

CRÈDITS

JURAT: EMPAR FERRER (actriu); Ma. JOSÉ MUÑOZ-PEIRATS (periodista i relacions públiques); ALFRED PICÓ (actor); LLUÍS R. VALERO (filòleg) i JOSEP M. SABATER. COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN.

Category
Comèdia

Comèdia
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: CARLES ALBEROLA, El tricicle, La Colla Teatre. L’Alcúdia (La Ribera Alta)

MILLOR ACTRIU:

GUANYADOR/A: PILAR CEBRIAN CABAÑAS, Suc de llima, L’Antiga-Teatre. Falla Monestir de Poblet- Aparicio Albiñana. València (l’Horta)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A: BENJA DOMÉNECH, L’illa del Tresor, EMT Silla (L’Horta Sud)