X Edició / L’estrany genet / ANTARA-TEATRE, SILLA

DRAMA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle i millor direcció (RAMON MORENO).

FITXA TÈCNICA

DRAMA. 95’ Intèrprets: XAVIER SANCHIS (El Guaita); BENJA DOMÈNECH, Mª ROSA ESTEBAN, INMA FORNER, CARLES HOSTALET, EMPAR HOSTALET, FRANCESC LÓPEZ, MANOLO MELERO, ROSA NAVARRO, MARIVÍ SOLER (Els Ancians). Traducció text: FRANCESC LÓPEZ. Fotografies: SAURA. Selecció musical: AMPARO PEDREGAL. Il·luminació: RAMON MORENO I XEMA PALANCA. Pròtesi: FRANCISCO PINAR. Assessorament maquillatge: ANA LOZANO. Vestuari i escenografia: JOSEP PALANCA. Ajudant Direcció: AMPARO PEDREGAL. Autor: MICHEL DE GHELDERODE; Dramatúrgia, adaptació i direcció: RAMON MORENO.

EL GRUP

Antara Teatre es constitueix en desembre de 1990, arran de l’èxit de Questi fantasmi i amb tota l’experiència adquirida a l’Escola Municipal de Teatre de Silla pels seus intèrprets i tècnics més veterans. El grup recull l’historial i continua la tradició del centre formatiu, però manté la independència artística i la mentalitat de grup respecte d’aquell, tot i assumint les responsabilitats i els riscos que això comporta. Debuta en el Vila amb una obra difícil d’un autor belga desconegut pel gran públic, Michel de Ghelderode (1898-1962), un visionari asssidu dels circs, barraques de fira i teatres populars de titelles que va fondre en la seua producció dramàtica el medievalisme visionari amb l’expressionisme i l’agresivitat pròpies de l’avantguarda. La companyia, en actiu fins al 1998, va exhibir en el Concurs de Teatre de Mislata la resta dels seus muntatges– també amb una posició destacadíssima en el palmarés-: L’últim mos, d’Eduardo Zamanillo (1993), també guardonada amb un primer premi, i La nit és una ombra perseguida del desig, escrita d’ex-profeso per Carles Pons per al col·lectiu, que hi va obtindre el segon premi al millor espectacle el 1996. En concret L’estrany genet era una obra atapeïda de plasticitat, vitalitat i imatges extretes d’un repertori iconogràfic medieval que cobrava vida. Va ser exhibida a la Mostra de Teatre Amateur del Servei d’Extensió Universitària de València, al IV Encontre de Teatre Amateur de la Comunitat Valenciana, a la II Mostra de Teatre Comarcal d’Aldaia, va ser programada a la Sala Escalante de València i va formar part del Circuit Teatral Valencià. També va ser exhibida en diversos municipis barcelonins (Vilafranca del Penedés, Terrassa, Viladecans) i al teatre municipal de Manacor, assolint una bona acollida per part de la crítica teatral valenciana, catalana i mallorquina.

L’OBRA

El tema central de l’obra és l’home entre les forces irracionals del bé i el mal, la seua ànsia de salvació, al marge de qualsevol ortodòxia religiosa, i la seua obsessió per la mort. L’estrany genet és una aproximació al fantasmes i les obsessions de Ghelderode com El paseo de los grandes macabros o La farsa de los tenebrosos. Campanes! Tonalitats fredes: grises, blaves... Teles, mantes... Contrallums... Humitat...Personantges calamitosos, asmàtics, xacrosos, amb crosses i vestits de parracs impossibles. Humanitat dislocada però forta de color i rica en olor. Imatges de la gran pintura de Brueghel... Esgotats, malalts, enfollits...Retorcem les seues cares, caracterizem els seus nassos, les seues boques, les seues orelles... , però deixem-los l’agilitat suficient perquè puguen aferrar-se amb tota la seua ànima a aquest món. Teatre de la crueltat, apocalíptic, farsecs i emotiu. Campanes!...

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Farses meravelloses: La Tarumba-Teatre, Alzira (la Ribera Alta) [2n premi millor espectacle]; Panorama des del pont: La Boira-Teatre, València (l’Horta) [3r premi millor espectacle, millor actriu (ex-aequo) : XARO CABALLER]; Jo no soc d’este món: El Molinet, Canet d’en Berenguer (el Camp de Morvedre); Pinzellades: Xauxa-Teatre, València (l’Horta); La tercera paraula: Fra J. Teatre, València (l’Horta); Cavallet quan eres jove: G.T. Fadrell, Castelló (la Plana Alta) [millor actor: JOAN PRADES]; El niño de Belén: EMT Silla (l’Horta Sud); Com a trastos vells: L’Antiga Teatre, Falla Monestir de Poblet-Aparicio Albiñana, València (l’Horta) [Accèssit millor espectacle i millor actriu (ex-aequo): PILAR CEBRIAN]; Tornarà a fer-se la llum: Falla Creu i Mislata (l’Horta Oest); Qüestió de temps: Teatre Q, Falla Quart-Extramurs-Velàzquez, València (l’Horta); La infanta Tellina i el rei Matarot: Palleter-Teatre, Falla Palleter-Erudit Orellana, València (l’Horta); Autoplauto: Teatre Tretze, Falla Actor Mora-Av. Constitució, València (l’Horta); L’autèntic inspector Hound: Centre de Teatre Municipal de Montcada (l’Horta Nord) [Premi “Maties Ruiz” a la correcció en l’ús de la llengua i la dicció].

CRÈDITS

JURAT: EMPAR FERRER (actriu); ALFRED PICÓ (actor); RODOLF SIRERA (autor); Mª JOSÉ MUÑOZ-PEIRATS (periodista i relacions públiques); PERE BORREGO (actor, director i cap de producció grup amateur) i LLUÍS R. VALERO (filòleg). COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN i JOSEP M. SABATER.

Category
Drama

Drama
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: RAMÓN MORENO, L’estrany genet,  Antara-Teatre. Silla (l’Horta Sud)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADOR/A: XARO CABALLER NAVARRETE, Panorama des del pont,  La Boira-Teatre.  València (l’Horta)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A: JOAN PRADES, Cavallet quan eres jove,  G.T. Fadrell. Castelló (la Plana Alta)