XI Edició / Pic-Nic / ESCOLA MUNICIPAL DE TEATRE D’ALDAIA

COMÈDIA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle, millor direcció (SANTIAGO SÁNCHEZ).

FITXA TÈCNICA

COMÈDIA, 75’ Intèrprets: MANOLO POYATOS (Zapo); ENRIC JUEZAS (Senyor Tepan); PAQUI FERNÁNDEZ (Senyora Tepan); JAVIER GIJÓN (Zepo); JOAN V. CARLES I JULI DISLA (Infermers); AMPARO OLMEDA, ANTONIO POYATOS, JUAN GARCÍA, ANA SALA I JOAQUIMA FERRANDIS (Soldats). Autor: FERNANDO ARRABAL; Direcció: SANTIAGO SÁNCHEZ.

EL GRUP

L’Escola Municipal de teatre d’Aldaia va nàixer a l’octubre de 1987, sent el seu objectiu principal la dramatització i recuperació del fet teatral al seu poble en l’aspecte més globalitzador. Cinc anys després de la seua fundació –amb més d’un centenar d’alumnes que havien desfilat pels diferents cursos i amb quinze produccions estrenades-, va debutar al Vila de Mislata quan el seu projecte de treball ja constituïa una realitat ben consolidada. El col·lectiu comptava amb l’experiència d’haver investigat diferents llenguatges i gèneres teatrals per mitjà de la representació d’espectacles tan diferents com Les festes de l’energia,; Amor de D. Perlimplín... o El aniversario. Havia revisat clàssics com Lorca o Chejov i havia treballat altres obres de Fernando Arrabal, com Caballito del diablo. Des de les darreries dels huitanta i fins al 1993 aquest centre municipal travessava una etapa d’esplendor gràcies a la direcció del seu fundador Santiago Sánchez, que havia introduït a Espanya els match d’improvisació i alternava la seua tasca docent i de gestió amb diversos treballs de direcció per al Centre Dramàtic de la Generalitat Valenciana (Galileo, Don Juan) o d’actor i creador de produccions com Infantillatges o Imprebís, a hores d’ara estrenada en 18 països. L’escola aixoplugava i aixolugaria alumnes com Enric Juezas, David Duran, Patrícia Pardo, Gemma Taberner, Juli Disla o Carles García, que després orientarien la seua trajectòria professional com a intèrprets, directors, dramaturgs i/o guionistes. Llevat dels grups independents constituïts per alumnes de diverses promocions que van passar per l’Escola (Bicho & Damian, Nas-Teatre, La Insaciable, Alterades-Teatre, Teatre dels Vents, Eòlica Teatre, Nosaltres, etc) aquest centre formatiu només va participar en el Vila en aquesta ocasió.

L’OBRA

No cap dubte que Pic-nic és una de les obres mestres del teatre curt del nostre segle. Fernando Arrabal, el seu autor, reflexiona sobre la relació de l’individu des d’una òptica ben teatral en tant que recorre a una de les eines fonamentals del teatre des de la Commedia dell’Arte ençà: la sàtira. Perquè, sota eixe berenar de diumenge que els senyors Tepan volen fer amb el seu fill, Zapo, enmig del camp de batalla, s’està parlant de la relació de la persona amb el sistema, evidenciant l’existència d’una societat sense caps visibles que siga capaç de responsabilitzar-se dels cataclismes quotidians. Com sol passar a la vida, sembla que el sistema negue tota possibilitat als personatges per a exercir cap influència sobre el seu futur; així, els herois de Pic-nic semblen titelles que, quan prenen una decisió en contra d’allò establert, resten abocats a la destrucció a mans dels seus titellaires. Se’ns oblidava una cosa: l’obra és, per a riure.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Bloody Mary Show: L’Eina-Teatre, Universitat de València (l’Horta); Deixeu-me ser mariner: Taules-Teatre, El Pinós (Vinalopo Mitja) [3r premi millor espectacle]; Miraclitis: 40 de Febra, Vinarós (el Baix Maestrat) [millor actriu: ESTHER RAMOS]; El bufó del nas enrogit: Arenal-Teatre, Petrer (lVinalopo Mitja) [millor estètica de conjunt]; L’afilador de pianos: La Grieta, València (l’Horta) [2n premi millor espectacle i premi “Maties Ruiz” a la correcció en l’ús de la llengua i la dicció]; Gavines subterrànies: L’Andana, Paiporta (l’Horta Sud) [millor actor: XAVIER ESCRIVÀ]; A la llum d’un fanal: Malva-Loca-Teatre, València (l’Horta); El límit del món: Falla Creu i Mislata (l’Horta Oest); Ubu rei: Bram-Teatre, Catarroja (l’Horta Sud); Prohibit suïcidar-se en dimarts: Teatre Q, Falla Quart-Extramurs-Velàzquez, València (l’Horta), Braguetània: Centre de Teatre Municipal de Montcada (l’Horta Nord) [Accèssit millor espectacle].

CRÈDITS

JURAT: ROSA BALAGUER (actriu i comunicadora); ISABEL TORTAJADA (actriu); ANTONI TORDERA (autor i director artístic del Centre Dramàtic de la Generalitat Valenciana); MANUEL MOLINS (autor); PERE BORREGO (actor, director i cap de producció grup amateur) i PACO ALCÓN ( ex-coordinador i promotor del certamen). COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: VICENT BORREGO i JOSEP M. SABATER.

Category
Comèdia

Comèdia
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: SANTIAGO SÁNCHEZ, Pic-Nic,  Escola Municipal de Teatre d’Aldaia   (l’Horta Oest)

CANDIDATS/TES:
PLÀCID ROSALENY, Ubú rei, Bram Teatre. Catarroja (l’Horta Sud )

PACO ZARZOSO, CRISTINA GARCÍA, L’afilador de pianos, La Grieta. València (l’Horta)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADOR/A: ESTHER RAMOS, Miraclitis,  40 de Febra.  Vinaròs (el Baix Maestrat)

CANDIDATS/TES:
PAQUI FERNÁNDEZ, Pic-Nic, EMT d’Aldaia (l’Horta Oest)

LAURA USELETI, L’afilador de pianos, La Grieta. València (l’Horta)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A: XAVIER ESCRIVÀ, Gavines Subterrànies,  L’Andana.  Paiporta (l’Horta Sud)

CANDIDATS/TES:
ENRIC JUEZAS, Pic-Nic, EMT d’Aldaia (l’Horta Oest)

PAU ESTEVE, L’afilador de pianos, La Grieta. València (l’Horta)