IV Edició / MODALITAT OBRA DE CURTA DURADA / La farsa de Mísser Pere Pathélin / L’ANDANA, PAIPORTA

FARSA

OBRA DE CURTA DURADA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle; millor actor i millor d irecció: XAVIER ESCRIVÀ; millor ambientació (ex -aequo).

FITXA TÈCNICA

FARSA < 60’ Intèrprets: VICENT CÍSCAR, ALEJANDRO LEAL, TONI CABALLER, JULIÀ CONCA, XAVIER ESCRIVÀ, Ma. JOSEP CASANY, EMPAR FERRANDIS, ALUMNAT DE L’ESCOLA DE TEATRE L’ANDANA. Adaptació i traducció del text francés del s XV: RODOLF SIRERA. Direcció: XAVIER ESCRIVÀ.

EL GRUP

El grup l’Andana es constitueix el 1982. Estava integrat per joves entre els 13 i els 20 anys i començava a despuntar en els pròspers certàmens de teatre amateur que durant els huitanta es van generar arreu de la província de València. Liderat pel jove Xavier Escrivà, director, intèrpret i posteriorment comediògraf, la companyia va conrear inicialment un repertori bastit de peces de teatre popular valencià per tal de respondre als gustos de la tradició teatral del seu municipi, que comptava alhora amb formacions més veteranes com el Teatre LLiure i d’altres vinculades a l’àmbit faller. L’Andana, però, per tractar de diferenciar-se’n i de forjar les bases d’un teatre de qualitat i en valencià tractà de trobar els senyals identitaris a partir de la representació d’obres del teatre universal traduïdes per dramaturgs valencians contemporanis i d’acord amb els seus objectius fundacionals va promoure també tallers d’iniciació al teatre i cursets d’interpretació a Paiporta. La seua participació a Mislata va ser habitual entre 1985 i 1989. Hi va posar en escena obres de Muñoz Seca (La venjança de D. Mendo), J. Begueira (Polypus Malignus), E. Labiche (Els més feliç dels tres) i M. Frayn (Per davant i per darrere). Gavines subterrànies (1992) va suposar la seua darrera incursió en el festival. Amb el pas del temps i dissolta la companyia, el propi Escrivà asumí la direcció de les produccions escèniques del Teatre Lliure de Paiporta, present en les edicions del Vila del 2009, el 2011 i el 2012 i d’altres companyies com: El Andén-Teatro, La Grama Teatral, Theatron Teatro o la Sainetería.

L’OBRA

L’obra és una adaptació de Rodolf Sirera del text francés d’un autor anònim del segle XV. El mestre Pere Pathélin és un advocat que no té cap client. Per apaivagar les ires de la seua dona, estafa uns teixits a un venedor amic de la família, que els hi fia i que després es queda sense cobrar perquè en Pere es fa passar per malalt. Enfadat, el venedor acusa el pastor que vigila les seves ovelles d’haver-li’n matat moltes. El pastor pren en Pere com a advocat, i aquest li aconsella que responga: ‘beeee’ a tot. D’aquesta forma, en Pere fa passar el pastor per boig i el jutge l’absol. Quan en Pere vol cobrar els honoraris, però, el pastor continua dient només ‘beeee’, i l’advocat reconeix que ha estat vençut pel seu propi consell.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Els matariles: Falla Olivereta-Cerdà i Rico, València (l’Horta); Perque em dona la gana: Falla Cedre- Explorador Andrés, València (l’Horta) [3r premi millor espectacle i millor actriu (ex-aequo): ISABEL TORRIJO]; La Patti de peixcaors: Falla Pelaio-Matemàtic Marçal, València (l’Horta); Rics improvisats: Falla Pl. Moreria, Mislata (l’Horta Oest) [2n premi millor espectacle, premi ambientació (ex-aequo) i millor actriu (ex-aequo): ISABEL GÓMEZ] ; La rosella: Grup “El Rebollet”, Oliva (la Safor); Una conferensia: Falla Dr. Manuel Candela-Beatriu Tortosa, València (l’Horta); El sant del milacre: “El Teatret”, Alaquàs (l’Horta Oest); Sels de novensá: Falla Maria Ros, Burjassot (l’Horta Nord); Pepico: Falla José María Haro- Poeta Mas i Ros, València (l’Horta); Els somnits somnits son: Falla Pare Santonja-Cardenal Benlloch, Mislata (l’Horta Oest); La demanà de Nievetes: Grup “El Planter”, Falla Cuba-Dénia, València (l’Horta).

CRÈDITS

COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN. ORGANITZACIÓ I JURAT: FALLA CREU I MISLATA. PATROCINI: AJUNTAMENT DE MISLATA.

Category
Farsa

Farsa
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: XAVIER ESCRIVÀ, La farsa de Mísser Pere Pathélin, L’andana. Paiporta (l’Horta Sud)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADORES: 

ISABEL TORRIJO, Falla Cedre- Explorador Andrés, València (l’Horta)

ISABEL GÓMEZ, Rics improvisats, Falla Pl. Moreria, Mislata (l’Horta Sud)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A: XAVIER ESCRIVÀ, La farsa de Mísser Pere Pathélin, L’Andana. Paiporta (l’Horta Sud)