V Edició / MODALITAT OBRA DE CURTA DURADA / I diuen que el peix es car? / ELS VETERANS, MELIANA

DRAMA

OBRA DE CURTA DURADA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle; millor actriu (LOLA ROS) i millor direcció (JOSÉ VICENTE PALANCA).

FITXA TÈCNICA

TEATRE POPULAR VALENCIÀ. DRAMA < 60’

EL GRUP

Desconeixem tant l’historial com la filiació festiva o musical d’aquesta formació teatral de l’Horta que, a diferència de la guanyadora del Vila al millor espectacle en la modalitat d’obra curta en l’edició anterior, es trobava integrada fonamentalment per intèrprets d’avançada edat experimentats a posar en escena els codificats papers o rols propis del sainet amb els característics tics que li eren consubstancials. Uns coneixements que en el seu debut en el certamen li reportarien els màxims guardons dins d’una categoria on en aquesta edició només van tindre cabuda els sainets. El grup tornà a concórrer en la modalitat d’obra curta dos edicions més amb un repertori semblant a aquell que tant d’èxit li va reportar en la present edició i deixà de participar-hi el 1989, quan al Vila es va unificar la durada de les obres i el teatre popular valencià, que tan aclaparadora presència havia tingut en les huit primeres convocatòries, pràcticament hi desaparegué.

L’OBRA

Aquesta proposta moralitzant i de costums ha sigut l’única peça que ha assolit en més d’una ocasió el Vila al millor espectacle. Escrita en la dècada dels anys vint tractà de reconduir el gènere del teatre popular acomodant-lo a la nova realitat social i cultural de l’època, encara que les variacions que introduí esdevingueren merament formals i superficials: prosa sobre el vers, monolingüisme front a bilingüisme i una lleu millora de l’adscripció social dels personatges acompanyada d’una actualització de l'ambient on es desenrotlla l'acció dramàtica. Unes variacions amb una ambigüitat calculada que, en el fons, només pretenien evadir el poble de la realitat. Una realitat la del 1926, ben distant i diferent, de la dels temps en què es va exhibir al Vila.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Mosquit de tenda: Falla Ripalda-Soguers, València (l’Horta); El debut de Col y Flor: Grup “Els Triadors”, Falla Guillem de Castro-Triador, València (l’Horta) ; El pati dels cañarets: Grup “El Clavell”, Falla Nord-Dr. Zanenhoff, València (l’Horta) [3r premi i premi (ex-aequo) millor ambientació]; Falla Josep Benlliure-Teatre, València (l’Horta); La Constitució en ma casa: Falla Pl. Moreria, Mislata (l’Horta Oest) [Premi ex-aequo millor ambientació, Accèssit al millor espectacle ]; Grup Talia, Castelló de la Ribera (la Ribera Alta); Falla Manuel Candela-Av. Port, València (l’Horta); Les espines del voler: Falla Pare Santonja-Cardenal Benlloch, Mislata (l’Horta Oest) [2n premi i premi millor actor: JOSÉ MARIA COMPANY]; Grup “El Rebollet”, Oliva (la Safor); Falla Marqués de Montortal-José Esteve, València (l’Horta).

CRÈDITS

JURAT: EMPAR FERRER (actriu); Ma. JOSÉ MUÑOZ-PEIRATS (periodista i relacions públiques); ALFRED PICÓ (actor); LLUÍS R. VALERO (filòleg) i JOSEP M. SABATER. COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN.

Category
Drama

Drama
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:

GUANYADOR/A: JOSÉ VICENTE PALANCA, I diuen que el peix i és car? Els Veterans.  Meliana (l’Horta Nord)

MILLOR ACTRIU:

GUANYADOR/A: LOLA ROS I diuen que el peix és car? Els Veterans. Meliana (l’Horta Nord)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A: JOSÉ MANUEL COMPANY, Les espines del voler, Falla Pare Santonja –Cardenal Benlloch.  Mislata (l’Horta  Oest)