VIII Edició / MODALITAT OBRA DE CURTA DURADA / Balada per a tres innocents / FALLA VALL DE LAGUAR- PARE FERRIS, VALÈNCIA

VODEVIL

OBRA DE CURTA DURADA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle i millor actor (ENRIC BRISA)

FITXA TÈCNICA

VODEVIL < 60’ Intèrprets: ENRIC BRISA (Gino); CARMINA SENDRA (Maria); FRANCESC JOVER (Vittorio); ROSA I. SÁIZ (Sofia); ARMAND LOZANO (Sr. Bisbe); JOAN PUCHE (Alcalde). So: JOAN MIQUEL CAMPOS. Llums: JOSEP A. BRISA. Escenografia: JOSEP GIL. Autor: PEDRO MARIO HERRERO. Direcció: EMPAR BRISA.

EL GRUP

Malgrat la seua dilatada tradició teatral, el grup de teatre de la Falla Vall de Laguar-Pare Ferris assolix una gran embranzida a començaments dels anys huitanta tot i despuntant dins de l’àmbit del Teatre de les Falles per les seues sòlides propostes escèniques basades en la representació d’espectacles de textos del teatre universal traduïts per dramaturgs valencians com Juli Leal (Jordi Babau, 1982), per l’adaptació escènica de cèlebres peces de la narrativa autòctona coetània (Ramona Rosbif, 1983) o per la represa de la dramatúrgia valenciana del tardofranquisme (Memòries de la coentor). Alhora la participació de part dels seus components en el Teatre Estable de les Falles (una seriosa, però efímera temptativa de redreçar el repertori del teatre faller de l’obsolet àmbit del teatre popular amb la posada en escena d’acurades traduccions de Gogol o d’ O’Cassey) va aportar-li la consideració de segments més amplis que els estrictament festívols. Sota la direcció d’Empar Brisa, component del quadre artístic, que anys més tard va iniciar la seua trajectòria professional com a actriu i com a directora de doblatge (Premi “Narcís”, 2018 del Sindicat d’Actors i Actrius Professionals Valencians), el grup de teatre va debutar en el Vila amb aquesta adaptació de la coneguda comèdia de Pedro M. Herrero en una edició caracteritzada per l’absoluta desaparició del sainet, donat que l’Ajuntament de Mislata havia convocat una mostra paral·lela per satisfer estrictament les inquietuds locals. Sota la denominació de Grup “Nosaltres”, però amb idèntica filiació i semblant nòmina d’intèrprets, la col·lectiu va tornar a participar en la posterior edició del CTVM, amb Verònica, d’Ira Levin.

L’OBRA

L’argument es basa principalment en una crítica al govern, als costums i a l’església, representats pels personatges de l’alcalde, el carabiniero i el bisbe i el rector, respectivament. Corre l'any de 1971 i en un menut poble d’Itàlia, un rector modern i postconciliar espera la visita del bisbe, mentre que a la seua germana se li mor l'amant, un guàrdia civil, en el llit. No és l'únic membre de la família que manté relacions amb el Cos. La mare, una dona mística i desbaratada, també té un afer amb un sergent de la Benemèrita.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

El casament dels petits burgesos: Colla-Teatre, de Cullera (la Ribera Baixa) [3r premi millor espectacle]; Lisístrata: Mercé Teatre, Falla pl. Mercé, València (l’Horta); El verí del teatre: La Granota-Teatre, Novelda (lVinalopo Mitja) [Premi “Maties Ruiz” (ex-aequo)]; Sempre t’adoraré: Escola Municipal de Teatre de Silla (l’Horta Sud) [2n premi millor espectacle, millor ambientació escènica i millor direcció: RAMON MORENO I AMPARO PEDREGAL]; El banquer i el teatre: Jesús-Teatre, Falla Pl. Jesús, València (l’Horta); Una nit sense importància: Falla Creu i Mislata (l’Horta Oest); Del meu raval: Grup Tragapinyols, Castelló (la Plana Alta) [Premi “Maties Ruiz” (ex-aequo) i millor actriu: VIRGÍNIA PORCAR].

CRÈDITS

JURAT: EMPAR FERRER (actriu); RODOLF SIRERA (autor); ALFRED PICÓ (actor); Ma. JOSÉ MUÑOZ-PEIRATS (periodista i relacions públiques), LLUÍS R. VALERO (filòleg) i JOSEP M. SABATER. COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN.

Category
Vodevil

Vodevil
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: RAMON MORENO, AMPARO PEDREGAL, Sempre t’adoraré,  Escola Municipal de Silla  (l’Horta Sud)

MILLOR ACTRIU:

GUANYADOR/A: VIRGÍNIA PORCAR, Del meu raval,  Grup Tragapinyols, Castelló (la Plana Alta)

MILLOR ACTOR:

GUANYADOR/A: ENRIC BRISA, Balada per a tres innocents, Falla Vall de Laguard-Pare Ferris.  València (l’Horta)