XIII Edició / Minim.mal show / TOTAORRI, UJI. CASTELLÓ

COMÈDIA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle, millor direcció (TIAN GOMBAU).

FITXA TÈCNICA

COMÈDIA. 75’ Intèrprets: SUSO MONFORTE, BIANCA BALAJ, CANTO NIETO, JAUME RIBES, JAUME RODA. Producció: AULA DE TEATRE DE LA UNIVERSITAT JAUME I. Vestuari: CARME OMBUENA. Escenografia: RAÜL TORRENT. Música Original: PANCHI VIVÓ.Disseny llums: XAVI PRIETO. Disseny Publicitat: AMAT BELLÉS. Regidora d’escena: Vicent Pastor. Tècnic llums: IMMA BENITO. Tècnic So: MATI BELLÉS. Direcció: TIAN GOMBAU.

EL GRUP

Totaorri va néixer el 1994 com a conseqüència del primer projecte formatiu seriós que va engegar l’Aula de Teatre de la Universitat Jaume I. Un grup d’alumnes d’aquesta Aula, d’entorns professionals, geogràfics i socials ben diversos, va decidir que la millor forma de dur a terme un projecte ambiciós i amb possibilitats d’omplir el buit que existia a Castelló en quant a grups de teatre aficionat i, sobretot, en quant a col·lectius dedicats a investigar, experimentar i innovar en el món de l’escena, era constituir una associació cultural. Amb la infraestructura i el recolzament de la UJI el col·lectiu maldà per obtenir les fórmules adequades per satisfer la necessitat d’innovació que en aquell moment exigia el teatre a Castelló. El triomf del grup constata la incorporació en el Vila des del 1992 de grups universaris i l’interés i el revifament amb què les aules universitàries van abordar el fet teatral gràcies a la tasca de formació actoral impartida per professionals de l’escena valenciana, com és el cas de Tian Gombau, responsable de l’Aula entre el 1992 i el 1999 i autor, director, actor i manipulador de titelles de gran sensibilitat que va fundar la companyia Teatre de l’Home Dibuixat, amb la qual ha produït i interpretat més de 10 espectacles, que han fet la volta al món. La presència de Totaorri en el Concurs prosseguí el 1995 i 1996, sota la direcció de Valentí Piñot i erl grup es va dissoldre el 1997. Ens anys successius altres formacions nascudes a l’empara de l’Aula de Teatre “Carles Pons” (1999), com: Bronze (2004); A Muntó-Teatre (2006 i 2008) o Els Ubús (2017, 2018 i 2019-2020), baix les directrius d’Enric Bono, Regina Prades, Joan Comes o de reputats professionals de l’escena valenciana com Cesca Salazar, Panchi Vivó o de bell nou Valentí Piñot han confrontat amb el públic de Mislata les seues produccions. L’any 2000 el col·lectiu CP-900, integrat per dos antics components de Totaorri, tornà a participar en el certamen.

L’OBRA

Mínim·mal Show ens ofereix l’oportunitat de mostrar i mostrar-nos a nosaltres mateixos com a èssers humans contemporanis en aquesta atabalada i caòtica societat occidental. Cinc personatges disposen a viure una sèrie d’esdeveniments que els faran establir una complexa xarxa de relacions, rols i actituds. Els seus somnis, objectius i desitjos entren a formar part d’un mecanisme teatral on els esdeveniments els condueixen a situacions inversemblants i de vegades catastròfiques. L’espectador-voyeur rep en clau de comèdia aquestes situacions i vivències, però sovint, una tètrica melodia de fons ocupa l’espai que li correspon. Quaranta-una seqüències articulen la dramatúrgia poc convencional d’aquesta proposta escènica de Sergi Belbel. L’ordre en què són exhibides ofereix una lectura no sempre cronològica dels esdeveniments escenificats. Amb tot això, un mateix gest, una mateixa acció, una paraula, una mateixa frase, en les successives aparicions va teixint una ambigua però rigorosa unitat. El fragmentari es reconstrueix en el temps. El discontinu s’encadena en l’espai. El sexe cru, el sexe cuit, el socarrat, la crua realitat, el reality cru i nu, l’amor adolescent, la societat repressiva, la doble moral, l’estupidesa televisiva, les relacions socials, la parella, l’individu i la indivídua, són alguns dels ingredients de Mínim.mal Show. Un barrejat que conté una bona dosi de provocació, joc i promiscuïtat teatral.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Help!: Boig-Teatre, Puçol (l’Horta Nord); Aquel foll d’en Jourdain: La Màscara Teatre Escola, València (l’Horta) [millor estètica de conjunt, millor actriu de repartiment: MARA DEL ALAR]; L’horabaixa: Teatre de l’Horabaixa, València (l’Horta); Benïts i bandits: Escola Municipal de teatre de Silla (l’Horta Sud) [2n premi millor espectacle, millor actor de repartiment: COLO]; Entre els porcs: Teatre Tretze, Falla Actor Mora-Av. Constitució, València (l’Horta) [Accèssit millor espectacle, Premi “Maties Ruiz” al millor ús de la llengua i la dicció, millor actor: PACO SARRO]; Aleshores què?: Àgora, Carcaixent (la Ribera Alta); La Mamma: Teatre Q, Falla Quart-Extramurs-Velàzquez, València (l’Horta) [millor actriu: ISABEL TORRIJO]; Cyrano de Bergerac: Teatre del Desig, Gandia (la Safor) [3r premi millor espectacle.]; Globus, gomes i enganxines: El Mirall, Blanes (Tarragona) [F/C].

CRÈDITS

JURAT: JULI LEAL (autor i director); EMPAR BRISA (actriu i directora de doblatge); JULIO MÁÑEZ (crític); MANUEL S. JARDÍ (periodista), PERE BORREGO (actor, director i productor grup amateur), PACO ALCÓN (promotor i ex-coordinador del certamen). COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: VICENT BORREGO i JOSEP M. SABATER. PATROCINI : AJUNTAMENT DE MISLATA. COL·LABORACIONS: DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA (SARC), TEATRES DE LA GENERALITAT VALENCIANA.

Category
Comèdia

Comèdia
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: TIAN GOMBAU, Mínim·mal Show, Totaorri, UJI de Castelló  (la Plana Alta)

CANDIDATS/TES:
BORO GUZMÁN, Entre els porcs, Teatre Tretze. València (l’Horta)
RAMÓN MORENO,
Beneits i bandits, Escola Municipal de Teatre de Silla (l’Horta Sud)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADOR/A: ISABEL TORRIJOS, La mamma, Teatre Q .Falla Quart-Extramurs-Velázquez. València (l’Horta)

CANDIDATS/TES:
ELSA TRONCHONI, Beneïts i bandits, EMT Silla (l’Horta Sud)

MARA DEL ALAR, Aquell foll d’en Jourdain, La Mascara- Teatre Escola. València (l’Horta)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A: PACO SARRO, Entre els porcs, Teatre Tretze. Falla Actor Mora-Av. Constitució.  València (l’Horta)

CANDIDATS/TES:
SANTI GOMAR, Cyrano de Bergerac, Teatre del Desig. Gandia (la Safor)
COLO, Beneits i bandits, EMT Silla (l’Horta Sud)

MILLOR ACTRIU DE REPARTIMENT:


GUANYADOR/A: MARA DEL ALAR, Aquell foll d’en Jourdain,  La Màscara- Teatre Escola. València (l’Horta)

MILLOR ACTOR DE REPARTIMENT:


GUANYADOR/A: COLO, Benets i bandits, Escola Municipal Teatre de Silla (l’Horta Sud)