XIV Edició / Gossos i gats / TOTAORRI, UJI. CASTELLÓ

COMÈDIA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle, millor direcció (VALENTÍ PIÑOT), millor actriu (Mª. ÁNGELES RAMOS), millor actriu de repartiment (MATI BELLÉS) millor actor de repartiment (JUAN OLIVARES).

FITXA TÈCNICA

COMÈDIA. 75’ Intèrprets: CUSTÒDIA SALAS, JAUME RIBES, JUAN OLIVARES, JOAQUIM MONTAÑÉS, Mª ANGELES RAMOS, MATI BELLÉS, PURA SIMÓN, SÒNIA OLMOS, VICENTE P. APARICI. Escenografia: SUSANA DÍAZ, ELENA MURILLO I ALFREDO FAUBEL. Espai escènic: VALENTÍ PIÑOT. Vestuari: MARIAN VARELA. Perruqueria: SÒNIA OLMOS. Disseny llums: ALFONS BARREDA. Música: PANCHI VIVÓ. Veu en off: CANTO NIETO. Assessorament lingüístic: JOAQUIM MONTAÑÉS. Assessorament coreogràfic: OLGA SANZ. Disseny Publicitat: AMAT BELLÉS. Tècnic: MANOLO BRANCAL. Regidoria d’escena: JOSÉ RAMÓN PRADO. Col·laboracions: TIAN GOMBAU, SUSO MONFORTE. Co-producció: TEATRES DE LA GENERALITAT VALENCIANA. Producció: TEATRE MUNICIAL DE BENICÀSSIM, TOTAORRI. Autor: CREACIÓ COL·LECTIVA. Direcció: VALENTÍ PIÑOT

EL GRUP

Totaorri va néixer el 1994 com a conseqüència del primer projecte formatiu seriós que va engegar l’Aula de Teatre de la Universitat Jaume I. Un grup d’alumnes d’aquesta aula, d’entorns professionals, geogràfics i socials ben diversos, va decidir que la millor forma de dur a terme un projecte ambiciós i amb possibilitats d’omplir el buit que existia a Castelló en quant a grups de teatre aficionat i, sobretot, en quant a col·lectius dedicats a investigar, experimentar i innovar en el món de l’escena, era constituir una associació cultural. Amb la infraestructura i el recolzament de la UJI el col·lectiu maldà per obtenir les fórmules adequades per satisfer la necessitat d’innovació que en aquell moment exigia el teatre a Castelló. El triomf del grup constata la incorporació en el Vila des del 1992 de grups universaris i l’interés i el revifament amb què les aules universitàries van abordar el fet teatral gràcies a la tasca de formació actoral impartida per professionals de l’escena valenciana, com és el cas de Tian Gombau, responsable de l’Aula entre el 1992 i el 1999 i autor, director, actor i manipulador de titelles de gran sensibilitat, fundador alhora de la companyia Teatre de l’Home Dibuixat, amb la qual ha produït i interpretat més de 10 espectacles, que han fet la volta al món. La presència de Totaorri en el Concurs prosseguí el 1995 i 1996, sota la direcció de Valentí Piñot. Ens anys successius altres formacions nascudes a l’empara de l’Aula de Teatre “Carles Pons” (1999), com: Bronze (2004); A Muntó-Teatre (2006 i 2008) o Els Ubús (2017, 2018 i 2019-2020), baix les directrius d’Enric Bono, Regina Prades, Joan Comes o de reputats professionals de l’escena valenciana com Cesca Salazar, Panchi Vivó o de bell nou Valentí Piñot han confrontat amb el públic de Mislata les seues produccions. L’any 2000 el col·lectiu CP-900, integrat per dos antics components de Totaorri, tornà a participar en el certamen.

L’OBRA

Gossos i gats és un espectacle que explica diferents històries de la vida quotidiana, mitjançant un seguit de seqüències que es barregen entre sí, construint la dramatúrgia de l’espectacle. Algunes fan riure, altres plorar o, fins i tot, pensar. Situades en un hipotètic barri de blocs de pisos, d’una ciutat o d’un país no definits, podrien esdevindré en qualsevol ciutat coneguda del nostre país i, en una època afí a l’actual. L’acció es desenvolupa en el decurs de les vint-i-quatre hores d’un dia qualsevol de la setmana, d’un mes, d’una primavera qualsevol i és per això que totes les històries tenen un final corrent, sense abordar res massa de definitori pel futur immediat. Cinc actrius i quatre actors interpreten vint-i-tres personatges tractats de forma realista amb veritables sentiments, evitant fer caricatures excessives. Les relacions, els conflictes, la convivència donen vida a les diferents formes d’entendre la parella, el món de la marginació, les conductes personals, la violència, l’engany, els somnis, els desitjos, la soledat...

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Assassinat al balneari: Teatre dels Vents, Aldaia (l’Horta Oest); Clínic-cas: Bambagara-Teatre, Xirivella (l’Horta Oest); La senyoreta de Trévelez: Prado-Teatre, Falla Pl. Prado, Gandia (La Safor); Una llavor màgica: Faula-Teatre, Alcoi (l’Alcoià) [2n premi millor espectacle, millor estètica de conjunt]; Ema: Teatre universitari d’Alacant (l’Alacantí) [Accèssit millor espectacle]; Només un joc escènic: Teatre Q, Falla Quart Extramurs-Velàzquez, València (l’Horta), Indian Summer: Teatre Tretze, Falla Actor Mora-Av. Constitució, València (l’Horta) [3r premi millor espectacle, millor actor: PACO SARRO].

CRÈDITS

JURAT: CRISTINA FENOLLAR (actriu); JOSEP LLUÍS SIRERA (autor, guionista i docent); MARA CALABUIG (periodista); JOAN B. GARCÉS (Associació Valenciana d’Espectadors de Teatre), PERE BORREGO (actor, director i productor grup amateur); PACO ALCÓN (promotor i ex-coordinador del certamen). COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: VICENT BORREGO i JOSEP M. SABATER. PATROCINI : AJUNTAMENT DE MISLATA. COL·LABORACIÓ: DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA (SARC).

Category
Comèdia

Comèdia
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: VALENTI PIÑOT, Gossos i gats, Totaorri, UJI de Castelló  (la Plana Alta)

CANDIDATS/TES:
BENJA DOMÉNECH, Assassinat al balneari, Teatre dels Vents. Aldaia (l’Horta Oest)

JUAN LUIS MIRA, Ema, T.U. d’Alacant (l’Alacantí)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADOR/A: Ma ÀNGELS RAMOS, Gossos i gats, TOTAORRI-UJI, Castelló (la Plana Alta)

CANDIDATS/TES:
LOLA GINER, Indian Summer, Teatre Tretze. Falla Actor Mora-Av. Constitució. València (l’Horta)

PILAR GIMENO, Només un joc escènic, Teatre Q .Falla Quart-Extramurs-Velázquez. València (l’Horta)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A: PACO SARRO, Indian Summer, Teatre Tretze. Falla Actor Mora-Av. Constitució.  València (l’Horta)

CANDIDATS/TES:
CARLES GARCÍA, Assassinat al balneari, Teatre els Vents. Aldaia (l’Horta Oest)

PASQUAL CARBONELL, Ema, T.U. d’Alacant (l’Alacantí)

MILLOR ACTRIU DE REPARTIMENT:


GUANYADOR/A: MATI BELLÉS, Gossos i gat, Totaorri- UJI. Castelló (la Plana Alta)

CANDIDATS/TES:
ALEGRIA PÉREZ, Clínic Cas, BAMBAGARA-TEATRE. Xirivella (l’Horta Oest)
SOFIA LÓPEZ,
Ema, TEATRE UNIVERSITARI D’ALACANT (l’Alacantí)

MILLOR ACTOR DE REPARTIMENT:

GUANYADOR/A: JUAN OLIVARES, Gossos i gats, Totaorri- Universitat Jaume I. Castelló ( la Plana Alta)
CANDIDATS/TES:
CARLES MESEGUER, La senyoreta de Trévelez, Prado Teatre. Gandia (la Safor)

ROBERTO “BULL” RAMOS, Ema, T.U. d’Alacant (l’Alacantí)