XIX Edició / Víctimes del deure / ESAC (ESCOLA DE L’ACTOR), VALÈNCIA

TEATRE DE L'ABSURD

PALMARÉS

Vila de Mislata al millor espectacle; millor direcció (ex-aequo): TONI MISÓ.

FITXA TÈCNICA

TEATRE DE L’ABSURD, 60’. Intèrprets: EVA CUEVAS (Ella), ÒSCAR PASTOR (Ell), MARC MANERO (Policia), AMPARO OLTRA (la Mort), JUAN MONTAÑANA (Diable). Versió, adaptació i espai escènic: TONI MISÓ. Disseny Llums: VÍCTOR ANTÓN. Vestuari: ENRIC GARCÍA I RAKEL DELICADO. Coreografia: AMPARO FERNÁNDEZ. Disseny gràfic: ELTIOCARLOS. Fotos: MAQUE FALGÀS. Escenografia: TONI CARPÍ I ANDRÉS POVEDA. Ajudant de direcció: AMPARO OLTRA. Col·laboracions: ZIRCÓ I TEATRE DE L’ULL. Autor: E. IONESCO. Adaptació: TONI MISÓ.Traducció: JULI DISLA. Producció: ESAC. Direcció: TONI MISÓ.

EL GRUP

L'Escola de l'Actor va ser fundada en 1996 a València per un grup de professionals de la interpretació i la direcció escènica. L'objectiu va ser crear un centre d'ensenyament pioner, en el qual professionals en actiu i amb una àmplia experiència en les arts escèniques, ensenyaren, investigaren i crearen juntament amb l’alumnat un teatre viu, actual, directe i en contacte amb l’espai i el temps que li va tocar presenciar. El 1999 la primera promoció d’alumnes eixits de l’ESAC van presentar l’espectacle Mejor desnudas, dirigit per Alejandro Jornet, que va girar pels teatres de la Comunitat. La segona, després de quatre anys de formació, va traduir al valencià el seu projecte fi de curs, dirigit per Toni Misó, per poder confrontar-lo amb el públic de Mislata. Futures promocions d’aquest centre educatiu de referència a València van tornar a confrontar el seu treball en la mostra de Mislata de 2001 (Voràs-Teatre) o en els concursos de 2002 (La nostra ciutat) i 2012 (Casament a la força), en aquesta última ocasió amb el nom d’Emmascarats. Carme Ombuena, José Manuel Gil- Vicente Genovés i Victòria Salvador en van ser els responsables de dirigir-les.

L’OBRA

Víctimes del deure és un particular homenatge al teatre de l’absurd, el moviment més important del segle XX. Si Beckett fóra en el gran poeta tràgic, Ionesco en seria el gran poeta còmic. I l’obra de Ionesco escollida és un text inquietant, arriscat, que no només esdevé una paròdia de la psicologia, la filosofia... és un malson obsessiu, la turmentada experiència que l’autor té sobre allò que d’absurd i de cruel té l’existència. Tragèdia i comèdia s’hi apropen i es neutralitzen recíprocament. La comèdia inclou implícitament la tragèdia, que al capdavall no és altra cosa que una comèdia inacabada: “Un poc de mecànica xapada sobre la vida pot generar una situació còmica. Però si cada vegada hi ha més mecànica i menys vida alhora, el resultat esdevé asfixiant perquè, llavors, tenim la impresió que el món ens fuig”. Víctimes del deure proposa a l’espectador observar al voltant dels personatges, la crueltat de l’existència i qüestionar-se: per a què serveixen l’art i el teatre? On anirem a parar? Què significa existir?... Totes aquestes preguntes són contestades sense resposta per l’autor.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Melonfarmer: Escola del Centre Teatral Escalante, València (l’Horta)[Millor actriu de repartiment: SANDRA NAVARRO]; Dones: Teatre de la Lluna, Xàtiva, (la Costera); Dones: Els Saineters, Alacant (l’Alacantí) [Premi “Maties Ruiz” a la correcció en l’ús de la llengua i la dicció]; Col·leccionistes d’històries: CP-900, Castelló (la Plana Alta); Ràdio Copular 69.G: Engrata-Cia de Teatre, Alzira (la Ribera Alta) [3r premi millor espectacle]; Mala Sang: A.C.T Don Absurdo, Sant Boi de Llobregat (el Baix Llobregat, Barcelona); Ponent: Bramant-Teatre, València (l’Horta) [2n premi millor espectacle, millor actriu: MARIA BOSCH, millor direcció (ex-aequo): JERÓNIMO CORNELLES]; Sols: Cap-i-Cua Teatre, Xirivella (l’Horta Oest) [Premi del públic, accèssit al millor espectacle i premi millor actor de repartiment: VICENT PASTOR]; Postdata...:Teatre del Gats, Mislata, (l’Horta Oest) [premi al millor actor: RAMON BLANCO I CARLOS CALVO]; Manicoscòpic: EMT Silla (l’Horta Sud) [millor estètica de conjunt].

CRÈDITS

JURAT: NEL DIAGO (crític); CONSOL SOLER (actriu); TONI BENAVENT (productor i gestor) i DIEGO BRAGUINSKY (actor). COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN i JOSEP M. SABATER. GESTIÓ: VICENT BORREGO; PATROCINI: AJUNTAMENT DE MISLATA; COL·LABORACIONS: DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA (SARC), FEDERACIÓ VALENCIANA MUNICIPIS I PROVÍNCIES.

Category
Absurd

Teatre de l'absurd
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADORS/RES: 

TONI MISÓ, Víctimes del deure, ESAC.  València (l’Horta)

JERÓNIMO CORNELLES, Ponent, Bramant-Teatre. València (l’Horta)

CANDIDATS/TES:
RAMÓN MORENO, AMPARO PEDREGAL, Manicoscòpic, Escola Municipal de Teatre de Silla. (l`Horta Sud)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADOR/A: MARIA P. BOSCH, Ponent. Bramant-Teatre. València (l’Horta)

CANDIDATS/TES:
ROSANNA MIRA, Ràdio Copular 69.G, Engrata-Cia de Teatre. Alzira (la Ribera Alta)
EVA CUEVAS,
Víctimes del deure, ESAC. València (l’Horta)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A:

RAMON BLANCO, Posdata, Teatre dels Gats.  Mislata (l’Horta  Oest)

CARLOS CALVO, Posdata, Teatre dels Gats.  Mislata (l’Horta  Oest)

CANDIDATS/TES:
JOSE CARLOS SOTO, Ràdio Copular 69.G, Engrata-Cia de Teatre. Alzira (la Ribera Alta)
ÒSCAR PASTOR, MARC MANERA,
Víctimes del deure, ESAC. València (l’Horta)

MILLOR ACTRIU DE REPARTIMENT:


GUANYADOR/A: SANDRA NAVARRO, Melonfarmer, Escola Centre Teatral Escalante. València (l’Horta)

CANDIDATS/TES:
JUDITH SANTONJA, Dones, Els Saineters. Alacant (l’Alacantí)

CARME AGUADO, ERIKA CERVERA, GENI CERVERÓ, MARIA GINER, SORAYA GIL, CRISTINA GRANDE, RAQUEL HERNÀNDEZ, AIDA MELERO, SÍLVIA PITARCH, SÒNIA RUBIO, DOLORS SEGARRA, Ma. CARME VILA, Manicoscòpic. EMT Silla (l’Horta Sud)

MILLOR ACTOR DE REPARTIMENT:


GUANYADOR/A: VICENT PASTOR, Sols? Cap i Cua Teatre. Xirivella (l’Horta Oest)

CANDIDATS/TES:
JUAN MONTAÑANA, Víctimes del deure, ESAC. València (l’Horta)
RAMON BLANCO,
Ponent, Bramant a Carme-Teatre. València (l’Horta)