XVI Edició / Fum de Canyot / FUM DE CANYOT, ALCOI

GESTUAL

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle, millors actors: RUBÉN MIRA I JORDI CARBONELL

FITXA TÈCNICA

TEATRE GESTUAL. 50’ Actors: JORDI CARBONELL, RUBÉN MIRA. Tècnic de llums i so: DAVID FUSTER. Disseny gràfic: L’IVANET. Fotografies: DAVID FUSTER. Agraïments: ANNA CARBONELL, XAVI MIRA, PEP CORTÉS, XAVI CASTILLO, PUB L’ESCENARI, RÀDIO JOVE. Autor: JORDI CARBONELL I RUBÉN MIRA. Direcció: FUM DE CANYOT.

EL GRUP

Fum de Canyot era una companyia de teatre integrada per components d’entre 19 i 21 anys, creada, distribuïda i finançada per gent jove. Tenia per objectiu fer arribar el teatre com a alternativa a altres formes de diversió, i fer entendre que les arts ecèniques no només han d’estar dirigides a les persones adultes, ni a un sector elitista de públic “intel·lectual”. El grup es va constituir el 1995 a partir del bagatge actoral adquirit pels seus components en diversos tallers de teatre impartits per Xavi Mira, Pepa Miralles, Xavi Castillo o Anna Carbonell i d’un procés evolutiu que es concretà en tota una sèrie d’actuacions en pubs, col·legis i instituts, experiència gràcies a la qual va consolidar un bagatge molt positiu. L’espectacle Fum de Canyot va tindre com a punt d’inici la seua estrena a la Sala Casablanca d’Alcoi i més tard va ser exhibit en l’off del Festival Internacional de Mim de Sueca, on obtingué una gran acollida popular. També pàrticipà en la Mostra de Teatre Jove, organitzada per l’IVAJ, fet que possibilità actuacions a El Campello i a Monòver. El triomf en el Vila va suposar un reconeixement al teatre gestual com a recurs escènic en una edició en la qual el certamen va acollir per primera vegada formacions procedents de Catalunya, les Illes Balears i Andorra. La companyia, amb una curta trajectòria i present també en la programació del Vila del 1998 (J.I.V.E.M, animada conferència), aviat es va dissoldre en iniciar els seus components una trajectòria professional com a actors al si de companyies com Pot de Plom (Historietes medievals) o La Dependent (Teloneries, Ratatatatà, H2O). Ambdós actors són alhora experts manipuladors dels titelles del Betlem de Tirisiti.

L’OBRA

L’espectacle estava dividit en historietes curtes xifrades en clau d’humor en les quals els actors empraven únicament el gest per parodiar situacions quotidianes o que sovint veiem a la televisió. Historietes en clau d’humor amb el fil conductor de la competitivitat i, evidentment, amb molt de fum, el fum de fum, el fum de canyot.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Nus: Teatre del vents, Aldaia (l’Horta Oest) [millor estètica de conjunt]; Bolero: Aula de teatre d’Andorra la Vella (Andorra) [2n millor espectacle, millor actriu: MERCÉ CANALS, millor actriu de repartiment: ANNA VISENT, millor actor de repartiment: PERE TOMÀS, millor direcció: XAVI FERNÁNDEZ I MARIBEL NADAL, premi “Maties Ruiz” a la correcció en l’ús de la llengua i la dicció]; El pis de Colombina: La Màscara-Teatre Escola, València (l’Horta); Estem fins als ous... ous!!!: Suc de Teatre, Alzira (la Ribera Alta); Line: CUT, Ciutat de Mallorca (Illes Balears) [Accèsit millor espectacle]; La vida és un tango: Trona-Teatre, La Pobla de Valbona (el Camp de Túria), Pic-Nic: Totaorri, Castelló (la Plana Alta); L’Informe Wallace Müller: La Ferra Ferotge, Almussafes (la Ribera Baixa); Lisistrata: Tarannà-Teatre, Dènia (la Marina Alta); Poesia dislèxica: La Casual, Castelló (la Plana Alta) [3r premi millor espectacle].

CRÈDITS

JURAT: VICTÒRIA SALVADOR (actriu); PASQUAL ALAPONT (autor); XAVI CASTILLO (actor); VIRGILIO TORTOSA (crític); GIL-MANUEL HERNÀNDEZ (sociòleg) i PERE BORREGO (actor, director i cap de producció grup amateur). COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN i JOSEP M. SABATER. GESTIÓ: VICENT BORREGO; PATROCINI: AJUNTAMENT DE MISLATA. COL·LABORACIONS: DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA (SARC); GENERALITAT VALENCIANA (CONSELLERIA DE CULTURA, EDUCACIÓ I CIÈNCIA); FUNDACIÓ BANCAIXA.

Category
Gestual

Gestual
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:

GUANYADORS/ES:


XAVI FERNÁNDEZ, Bolero, Aula de Teatre. Andorra la Vella (Andorra)

MARIBEL NADAL, Bolero, Aula de Teatre. Andorra la Vella (Andorra)

CANDIDATS/TES:
JOAN MIQUEL REIG, Nus, Teatre dels Vents. Aldaia (l’Horta Oest)

VALENTÍ PIÑOT, Poesia dislèxica, La Casual- UJI Castelló (la Plana Alta)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADOR/A: MERCÉ CANALS, Bolero, Aula de Teatre del Comú d’Andorra (Andorra la Vella)

CANDIDATS/TES:
ESTEFANIA ROLDAN, Nus, Teatre dels Vents. Aldaia (l’Horta Oest)
PURA SIMÓN, Pic Nic, Totaorri-UJI. Castelló ( la Plana Alta)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A:

RUBÉN MIRA, JORDI CARBONELL, Fum de Canyot, Fum de Canyot. Alcoi (l’Alcoià)

CANDIDATS/TES:
JOSEP M. CAMP, Bolero, Aula de Teatre. Andorra la Vella

MILLOR ACTRIU DE REPARTIMENT:


GUANYADOR/A: ANNA VISENT, Bolero, Aula de Teatre del Comú d’Andorra (Andorra la Vella)

CANDIDATS/TES:
AINA GIMENO, Line, CUT. Ciutat de Mallorca (Illes Balears)
EVA CABALLER,
L’informe Wallace Müller, La Fera Ferotge. Almussafes ( la Ribera Baixa)

MILLOR ACTOR DE REPARTIMENT:


GUANYADOR/A: PERE TOMÀS, Bolero, Aula de Teatre. Andorra la Vella

CANDIDATS/TES:
LUCA BONADEI, Line, CUT. Ciutat de Mallorca
RAFAEL BODÍ,
Poesia dislèxica, La Casual. Castellón (la Plana Alta)