XXVII Edició / Refugiats i fugitius

DRAMA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle, millor actriu: BELÉN JARA, millor actor de repartiment: XIMO RUIZ i millor direcció (ex-equo): ANDRÉS VINACHES.

FITXA TÈCNICA

DRAMA, 90’ Intèrprets: JOSÉ ANTONIO PÉREZ BLASCO (Boi); ÒSCAR CALPENA (Pinós); BELÉN JARA (Victòria); XIMO RUIZ (Orcau); RAÜL JUAN (Viatger); ESTER SÁNCHEZ (guitarrista). Escenografia: JOSÉ ANTONIO PÉREZ FRESCO; Il·luminació: JUANJO LLORENS; Tècnic de llums: IGNACIO SÁNCHEZ; Maquinista: JUAN LÓPEZ; Fotografia: ARTURO JOVER; Producció: TAULES TEATRE. Text: JAUME SERRA I FONTELLES; Direcció: ANDRÉS VINACHES.

EL GRUP

El grup, fundat el 1979, complia el seu trenta aniversari aquell 2009, tot i esdevenint una de les formacions de teatre amateur més antigues de la Comunitat Valenciana i també de més premis al seu haver. Amb un repertori que sovintejava les peces en castellà i, en menor proporció les produccions en valencià, en els primers anys de la seua trajectòria havia posat en escena comèdies com Aquí no paga nadie o Ninette y un señor de Murcia. Amb l’evolució hi va incloure nous gèneres teatrals per mamprendre una nova etapa on van destacar clàssics com: El avaro o La fierecilla domada. Al llarg del seu historial se’n van fer càrrec de la direcció Javier Monzó i José Antonio Pérez Fresco junt a d’altres col·laboracions puntuals de reeixits directors de l’escena alacantina, com: Jaume Bordera, Antonio González, Juan Luis Mira, Tomàs Mestre, Andrés Vinaches o Jaume Serra i Fontelles. Al llarg del seu historial la formació havia oferit més de 600 representacions de vora quasi cinquanta produccions diferents, camí que li va portar a l’Índia el 1993 i a Mèxic el 1995 i 2006 per participar en diverses gires i festivals internacionals. Refugiats i fugitius tanca la trilogia de peces teatrals de Jaume Serra i Fontelles representades en valencià per la companyia, que va iniciar el 1991. Les dues prèvies: Deixeu-me ser mariner i Manric Delclòs, van estar presents al certamen i al palmarés de Mislata el 1992 i el 1993.

L’OBRA

La temàtica gira entorn el conflicte de l’ésser humà amb el món i la seua incapacitat per a superar els obstacles, tants els que genera la societat que l’envolta com d’altres que estan per damunt de l’individu, és a dir, els problemes existencials. La recerca abstracta de la llibertat pura, impossible, sense lligams de cap mena, sense arrels, ni pàtries, ni fronteres, ni tan sols sentiments que puguen alterar el vol, només té un qualificatiu: la utopia. I el protagonista ho sap i quan no ho sap li ho fan saber. Si aquest personatge existeix, esdevindrà un perdedor fins a la mort, perquè la seua recerca vital no és la de guanyar res, sinò la d’esdevenir lliure en el més ampli sentit, fins i tot, metafísic. Es convertirà en perdedor, però no ho és. És revolta, va a contracorrent i ha idealitzat la vida, una vida que no trobarà ni en l’esfera familiar ni en un món de faula. Tampoc amb la gent que creu propera als seus batecs essencials.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Tirant i Carmesina: L’Oracle de l’Est, Pedreguer (la Marina Alta) [Premi “Maties Ruiz a la correcció en l’ús de la llengua i la dicció]; Vacants: Transplantats-Teatre, Requena (la Plana d’Utiel); Políticament incorrecte: Teatre Lliure, Paiporta (l’Horta Sud) [Accèssit millor espectacle i Premi del Públic] ; L’estació del sud: L’Illa de Pas-Teatre, Massanassa (l’Horta Sud); 3ines: Terato- Teatre, Pedreguer (la Marina Alta); Helsinor: Perros Daneses, València (l’Horta) [3r premi millor espectacle; millor actriu de repartiment: MALVA NEBOT, ALMUDENA ARDIT, JÈSSICA MARTÍNEZ i LAURA SANCHIS i millor direcció ex-aequo: CHEMA CARDEÑA]; La carta: Teatre Q, Falla Quart-Extramurs-Velàzquez, València (l’Horta) [millor actor: VICENT IBORRA]; Sentiments: Assaig-Teatre-GTUV, València (l’Horta); Baal: Escola Municipal de Teatre de Silla (l’Horta Sud) [ 2n premi millor espectacle, millor estètica de conjunt i millor direcció ex-aequo: RAMON MORENO I AMPARO PEDREGAL].

CRÈDITS

JURAT: JERÓNIMO CORNELLES (actor i autor); JULI DISLA (actor i autor); JOSÉ SÁIZ (actor, productor i gerent), IMMA SANCHO (actriu) i PACO SARRO (actor); COORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: PACO ALCÓN i JOSEP M. SABATER. GESTIÓ: VICENT BORREGO; PATROCINI: AJUNTAMENT DE MISLATA. COL·LABORACIONS: DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA (SARC) , TEATRES DE LA GENERALITAT.

Category
Drama

Drama
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: ANDRÉS VINACHES, Refugiats i fugitius, Taules-Teatre. El Pinós (les Valls del Vinalopó)
CANDIDATS/TES:
CHEMA CARDEÑA, Helsinore, Perros Daneses. València (l’Horta)
RAMÓN MORENO, AMPARO PEDREGAL, Baal, Escola Municipal de Teatre de Silla (l’Horta Sud)

MILLOR ACTRIU:

CANDIDATS/TES:
MARISA COSTA, PACA SIVERA, TERESA BALLESTER, 3ines, Terato-Teatre. Pedreguer (la Marina Alta)
ESTRELLA GARCÍA, Tirant i Carmesina (la vertadera història), L’Oracle de l’Est. Pedreguer (la Marina Alta)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A: VICENT IBORRA, La carta, Teatre Q. València (l’Horta)
CANDIDATS/TES:
DANIEL TARAZONA, Políticament incorrecte, Teatre Lliure. Paiporta (l’Horta Sud)
CAYETANO BRAVO, Baal, Escola Municipal de Teatre de Silla. (l’Horta Sud)

MILLOR ACTRIU DE REPARTIMENT:

GUANYADORS/ES:

MALVA NEBOT, Helsinore, Perros Daneses. València (l’Horta)

ALMUDENA ARDIT, Helsinore, Perros Daneses. València (l’Horta)

JÈSSICA MARTÍNEZ, Helsinore, Perros Daneses. València (l’Horta)

LAURA SANCHIS, Helsinore, Perros Daneses. València (l’Horta)
CANDIDATS/TES:
PAULA LLORENS, Sentiments, Assaig-Teatre (GTUV). València (l’Horta)
MÒNICA PALACIOS, Tirant i Carmesina (la vertadera història), L’Oracle de l’Est. Pedreguer (la Marina Alta)

MILLOR ACTOR DE REPARTIMENT:


GUANYADOR/A: XIMO RUIZ, Refugiats i fugitius, Taules-Teatre. El Pinós (les Vals Vinalopó)
CANDIDATS/TES:
ISAAC GIMENO, L’estació del sud, G. l’Illa de Pas-Teatre. Paiporta (l’Horta Sud)
FERRAN LUENGO, Sentiments, Assaig Teatre. València (l’Horta)