XXXVII Edició / Divines Paraules / ARREL-TEATRE, VALÈNCIA

DRAMA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle; premi “Nemesio Batres” a la millor estètica de conjunt; millor actriu de repartiment: INÉS GÓMEZ, ANA LACRUZ, ANA OLCINA, EVA MARIA PUIG, ROSA DE LOS SANTOS; millor actor de repartiment: ILION TREBICKA, SERGIO JIMÉNEZ, DANIEL RUIZAR, TOMÀS VERDÚ, millor direcció: RAMON MORENO I ARREL-TEATRE.

FITXA TÈCNICA

DRAMA, 70’ Intèrprets: ILION TREBICKA, ROSA DE LOS SANTOS, INÉS GÓMEZ, SERGIO JIMÉNEZ, ANA LACRUZ, ANA OLCINA, EVA MARIA PUIG, DANIEL RUIZAR, TOMÀS VERDÚ; Espai sonor: AMPARO PEDREGAL; Il·luminació: VÍCTOR ANTÓN; Disseny vestuari: PABLO SANCHIS; Titelles: ENRIC JUEZAS; Cartell/Disseny gràfic: EVA CARBALLEIRA; Fotografia: VICENTE A. JIMÉNEZ; Tècnic de llum i so: MARCO FERREIRA; Agraïments: LA SUBTERRÀNIA, VISITANTS TEATRE, ESAD VALÈNCIA, EMT DE SILLA, IRENE RODRÍGUEZ, MANIEL CLIMENT, CARMEN GUTIÉRREZ, MARÍA COVADONGA, ARTURO GARCÍA. Autor: RAMON MARIA DEL VALLE-INCLAN. Dramatúrgia/espai escènic: i direcció: RAMON MORENO i ARREL-TEATRE.

EL GRUP

Els integrants d’Arrel-Teatre es coneixen l’any 2014 a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Vàlència (ESADV). Enceten llavors un procés de treball i d’entrenament col·lectiu integrant diverses disciplines artístiques que esdevindran el germen del seu projecte teatral de futur. Encara no constituïts com a companyia participen en diverses produccions, entre les quals destaquen: Los satisfechos, estrenada a l’Espai Inestable; La margarita del Tajo que dió nombre a Santarén a la Carme-Teatre i L’òpera de tres rals (2018) al Teatre Rialto. Tots aquests espectacles comparteixen una mirada particular sobre la decadència i la imperfecció. És en 2017 quan els i les components del grup inicien de la mà de Ramon Moreno un procés d’investigació cap a la comprensió del teatre de Valle- Inclán, per tal d’adaptar-lo al temps en què vivim. El director ja havia abordat la peça de la mà de l’alumnat de l’EMT de Silla el 2005 amb dramatúrgia de Josep Lluís Pitarch i amb el característic desdoblament de personatges i havia incidit en l’univers esperpèntic i rural de l’autor en L’embruixat programada el 2016 al Teatre Micalet. La versió, però, d’Arrel oferia una estètica postapocalíptica i poderosa que alternava el teatre físic amb l’animalització suggerida per l’autor i recorria a una barreja de multidisciplines que aportaven al muntatge un caràcter singular. Poc abans de la seua exhibició al Vila l’obra va obrir el cicle “València a escena” al Teatre Flumen. Amb aquesta producció co-dirigida pel propi col·lectiu amb el suport de Ramon Moreno, el director d’escena i professor d’interpretació va obtindré el seu 10é Vila de Mislata a la millor direcció.

L’OBRA

Dins de l’àmbit de la seua Galícia natal, poèticament recreada amb l’alquímia del record, situa Valle-Inclán Divines paraules (1919). Una successió de retaules protagonitzats per l’avarícia i la luxúria desencadenen la trama: la pugna entre Marica del Regne i Mari-Gaila per la possessió d’un nan esguerrat que arrosseguen per fires i romeries i l’adulteri de la protagonista amb un faràndula transhumant, malgrat estar casada amb el sagristà, Pere Gailo. Les disputes que es generen mostren la manca de límits i la crueltat de l’ésser humà, retractant-se aquests aspectes de la societat mitjançant la personal visió i estètica de l’autor.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Incendis: Teatre de la Lluna, Xàtiva (la Costera); Surt el sol a Tebes: Els Ubús-UJI, Castelló (la Plana Alta); La memòria: L’Alqueria-Teatre, Falla Arxiduc Carles-Músic Gomis, València (l’Horta) [3r premi millor espectacle, Premi de l’espectador, millor actriu: IOLANDA ROS]; Jugadors: Àgora-Teatre, Carcaixent (la Ribera Alta) [Premi “Maties Ruiz” a la correcció en l’ús de la llengua i la dicció, millor actor: XAVI LAUDER]; Contra l’amor: Teatre Contemporani Universitat d’Alacant (l’Alacantí); Tot s’apaga en el moment que em mires: La Col·lectiva Imaginària, València (l’Horta) [2n premi al millor espectacle].

CRÈDITS

JURAT: REBECA IZQUIERDO (actriu); Mª JOSÉ SOLER (cap de producció); JOSÉ MONTESINOS (actor i docent) i PACO ALCÓN (promotor i ex-coordinador del certamen) CORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: ÉSSENT CRIT (JOSEP V. VALERO i Ma. JOSÉ CASERO). GESTIÓ: VICENT BORREGO; PATROCINI: AJUNTAMENT DE MISLATA. COL·LABORACIÓ: DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA (SARC).

Category
Drama

Drama
Espectacle premiat

MILLOR DIRECCIÓ:


GUANYADOR/A: RAMÓN MORENO, Divines paraules, Arrel-Teatre. València (l’Horta)
CANDIDATS/TES:
VICENT GINER, Jugadors, Àgora-Teatre. Carcaixent (la Ribera Alta)
JAVIER SAHUQUILLO, Tot s’apaga en el moment que em mires, La Col·lectiva Imaginària. València (l’Horta)

MILLOR ACTRIU:


GUANYADOR/A: IOLANDA ROS, La memòria, l’Alqueria- Teatre- Falla. València (l’Horta)
CANDIDATS/TES:
MARIA ALBELDA, Tot s’apaga en el moment que em mires, La Col·lectiva Imaginària. València (l’Horta)
MARINA FERRANDIS, Surt el sol a Tebes, Els Ubús- UJI. Castelló (la Plana Alta)

MILLOR ACTOR:


GUANYADOR/A: XAVI LAUDER, Jugadors, Àgora Teatre. Carcaixent (la Ribera Alta)
CANDIDATS/TES:
JUAN CESPEDES, La memória, L’Alqueria Teatre. València (l’Horta)
JORGE PUERTA, Tot s’apaga en el moment que em mires, La Col·lectiva Imaginària. València (l’Horta)

MILLOR ACTRIU DE REPARTIMENT:

GUANYADORS/ES:

INÉS GÓMEZ, Divines paraules, Arrel Teatre. València (l’Horta)

ANA LACRUZ, Divines paraules, Arrel Teatre. València (l’Horta)

EVA Ma. PUIG, Divines paraules, Arrel Teatre. València (l’Horta)

ROSA DE LOS SANTOS, Divines paraules, Arrel Teatre. València (l’Horta)
ANA OLCINA, Divines paraules, Arrel Teatre. València (l’Horta)
CANDIDATS/TES:
MAR PICHER, Tot s’apaga en el moment que em mires, La Col·lectiva Imaginària. València (l’Horta)
ELENA CAMPOS, La memòria, l’Alqueria- Teatre- Falla. València (l’Horta)

MILLOR ACTOR DE REPARTIMENT:

GUANYADORS/ES:

ILION TREBICKA, Divines paraules, Arrel-Teatre. València (l’Horta)

SERGIO JIMÉNEZ, Divines paraules, Arrel-Teatre. València (l’Horta)

DANIEL RUIZAR, Divines paraules, Arrel-Teatre. València (l’Horta)

TOMÀS VERDÚ, Divines paraules, Arrel-Teatre. València (l’Horta)
CANDIDATS/TES:
RAFAEL SOLER, La memòria, L’Alqueria Teatre. València (l’Horta)
ROBERTO RIPOLL, Jugadors, Àgora Teatre. Carcaixent (la Ribera Alta)