XXXVII Edició / Divines Paraules / ARREL-TEATRE, VALÈNCIA

DRAMA

PALMARÉS

Vila de Mislata millor espectacle; premi “Nemesio Batres” a la millor estètica de conjunt; millor actriu de repartiment: INÉS GÓMEZ, ANA LACRUZ, ANA OLCINA, EVA MARIA PUIG, ROSA DE LOS SANTOS; millor actor de repartiment: ILION TREBICKA, SERGIO JIMÉNEZ, DANIEL RUIZAR, TOMÀS VERDÚ, millor direcció: RAMON MORENO I ARREL-TEATRE.

FITXA TÈCNICA

DRAMA, 70’ Intèrprets: ILION TREBICKA, ROSA DE LOS SANTOS, INÉS GÓMEZ, SERGIO JIMÉNEZ, ANA LACRUZ, ANA OLCINA, EVA MARIA PUIG, DANIEL RUIZAR, TOMÀS VERDÚ; Espai sonor: AMPARO PEDREGAL; Il·luminació: VÍCTOR ANTÓN; Disseny vestuari: PABLO SANCHIS; Titelles: ENRIC JUEZAS; Cartell/Disseny gràfic: EVA CARBALLEIRA; Fotografia: VICENTE A. JIMÉNEZ; Tècnic de llum i so: MARCO FERREIRA; Agraïments: LA SUBTERRÀNIA, VISITANTS TEATRE, ESAD VALÈNCIA, EMT DE SILLA, IRENE RODRÍGUEZ, MANIEL CLIMENT, CARMEN GUTIÉRREZ, MARÍA COVADONGA, ARTURO GARCÍA. Autor: RAMON MARIA DEL VALLE-INCLAN. Dramatúrgia/espai escènic: i direcció: RAMON MORENO i ARREL-TEATRE.

EL GRUP

Els integrants d’Arrel-Teatre es coneixen l’any 2014 a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Vàlència (ESADV). Enceten llavors un procés de treball i d’entrenament col·lectiu integrant diverses disciplines artístiques que esdevindran el germen del seu projecte teatral de futur. Encara no constituïts com a companyia participen en diverses produccions, entre les quals destaquen: Los satisfechos, estrenada a l’Espai Inestable; La margarita del Tajo que dió nombre a Santarén a la Carme-Teatre i L’òpera de tres rals (2018) al Teatre Rialto. Tots aquests espectacles comparteixen una mirada particular sobre la decadència i la imperfecció. És en 2017 quan els i les components del grup inicien de la mà de Ramon Moreno un procés d’investigació cap a la comprensió del teatre de Valle- Inclán, per tal d’adaptar-lo al temps en què vivim. El director ja havia abordat la peça de la mà de l’alumnat de l’EMT de Silla el 2005 amb dramatúrgia de Josep Lluís Pitarch i amb el característic desdoblament de personatges i havia incidit en l’univers esperpèntic i rural de l’autor en L’embruixat programada el 2016 al Teatre Micalet. La versió, però, d’Arrel oferia una estètica postapocalíptica i poderosa que alternava el teatre físic amb l’animalització suggerida per l’autor i recorria a una barreja de multidisciplines que aportaven al muntatge un caràcter singular. Poc abans de la seua exhibició al Vila l’obra va obrir el cicle “València a escena” al Teatre Flumen. Amb aquesta producció co-dirigida pel propi col·lectiu amb el suport de Ramon Moreno, el director d’escena i professor d’interpretació va obtindré el seu 10é Vila de Mislata a la millor direcció.

L’OBRA

Dins de l’àmbit de la seua Galícia natal, poèticament recreada amb l’alquímia del record, situa Valle-Inclán Divines paraules (1919). Una successió de retaules protagonitzats per l’avarícia i la luxúria desencadenen la trama: la pugna entre Marica del Regne i Mari-Gaila per la possessió d’un nan esguerrat que arrosseguen per fires i romeries i l’adulteri de la protagonista amb un faràndula transhumant, malgrat estar casada amb el sagristà, Pere Gailo. Les disputes que es generen mostren la manca de límits i la crueltat de l’ésser humà, retractant-se aquests aspectes de la societat mitjançant la personal visió i estètica de l’autor.

PROGRAMACIÓ I COMPANYIES. ALTRES PREMIS

Incendis: Teatre de la Lluna, Xàtiva (la Costera); Surt el sol a Tebes: Els Ubús-UJI, Castelló (la Plana Alta); La memòria: L’Alqueria-Teatre, Falla Arxiduc Carles-Músic Gomis, València (l’Horta) [3r premi millor espectacle, Premi de l’espectador, millor actriu: IOLANDA ROS]; Jugadors: Àgora-Teatre, Carcaixent (la Ribera Alta) [Premi “Maties Ruiz” a la correcció en l’ús de la llengua i la dicció, millor actor: XAVI LAUDER]; Contra l’amor: Teatre Contemporani Universitat d’Alacant (l’Alacantí); Tot s’apaga en el moment que em mires: La Col·lectiva Imaginària, València (l’Horta) [2n premi al millor espectacle].

CRÈDITS

JURAT: REBECA IZQUIERDO (actriu); Mª JOSÉ SOLER (cap de producció); JOSÉ MONTESINOS (actor i docent) i PACO ALCÓN (promotor i ex-coordinador del certamen) CORDINACIÓ I DIRECCIÓ ARTÍSTICA: ÉSSENT CRIT (JOSEP V. VALERO i Ma. JOSÉ CASERO). GESTIÓ: VICENT BORREGO; PATROCINI: AJUNTAMENT DE MISLATA. COL·LABORACIÓ: DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA (SARC).

Category
Drama

Drama
Espectacle premiat